Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем

...
Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: В един и същи ден политиците от РСМ могат да кажат две различни неща

" Историята би трябвало да се знае, тъй като в случай че не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става изключително настоящо, тъй като историческото знание напоследък се оказва извънредно значимо. А безапелационното мнение на историческа просвета е, че няма фашистки режим в България ", сподели историкът проф. Николай Овчаров в студиото на " Денят ON AIR ".

Той счита, че има фашистки партии и организации, които клонят към него.

" Самият термин " фашизъм " би трябвало да се употребява доста деликатно , тъй като той може да се употребява единствено и само за Италия, където има типичен фашизъм. В Германия доста постоянно се споделя " немски фашизъм " - няма такова нещо, споделя се " немски нацизъм ". Много малко знаят, че във Англия е доста мощно фашисткото придвижване в годините преди Втората международна война ", добави проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали си вадим поучения от предишното, той отговори: " Невинаги го вършим, а би трябвало. Прекланям се пред прелестното обучение, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават голямо обучение на доста младежи, само че би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е сложна. Виждаме даже с РСМ какъв брой мъчно може да се вземе вярното решение. "
 Петков с контра на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е преждевременно, а закъсняло Обновена
Петков с контра на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е преждевременно, а закъсняло

Напрежение сред президент и министър председател за Скопие

Според него не може да има мултиперспективност, за която упорстват македонските историци. Той акцентира, че тя изкривява историята.

" Искам да дадем мощ и време на тези младежи. Днес видяхме, че и Радев застана против визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не заявяват, че ще нарушат историческата истина. Много би трябвало да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две разнообразни неща ", разяснява проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е песимистичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

" Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които желаят да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се усещат ли българи? ", попита той.
 Румен Радев подлага на критика Петков: Прибърза за Северна Македония
Румен Радев подлага на критика Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО " Илинден " не способстват за напредъка на РСМ за Европейски Съюз

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България придвижване ОМО " Илинден " е било провокация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР