Историята познава журналисти, които не просто живеят, а горят за

...
Историята познава журналисти, които не просто живеят, а горят за
Коментари Харесай

Да се опълчиш на Путин - трагичната история на Анна Политковская в “Анна - непоправимата

Историята познава публицисти, които не просто живеят, а горят за специалността си. Това са публицисти, които имат непоколебим морал, враждебен дух и цялостна отдаденост на идеята за свободата на словото и разкриването на истината. И една от тези персони е Анна Политковская.
 “Свлачище ” с Александра Василева и Свежен Младенов с премиера в Театрална работилница “Сфумато ”
Мъжът, Жената и парадоксът, който крепи любовта им

“Свлачище ” събира Александра Василева и Свежен Младенов на сцената на “Сфумато ”

Руската журналистка и бранител на човешките права е известна със своята сериозна позиция към политиката на президента Владимир Путин. Работата ѝ включва и военни кореспонденции от Чечня и Северен Казвказ, които описват по какъв начин съветските военни се държат с мирното население там. На 7 октомври 2006 година тя е убита в асансьора пред жилището, в който живее. Убийство ѝ провокира мощни реакции по целия свят, като съгласно някои то е по поръчка на съветските управляващи.

Животът на Анна Политковская е изпълнен с смелост, храброст и постоянно воден от персоналните ѝ морални полезности. И защото достойните персони заслужават да бъдат увековечени, историята на журналистката оживява и на театралната сцена.

Пиесата " Анна - непоправимата ", по текста на Стефано Масини, изважда на напред във времето връзката сред публицистиката, хуманизма и свободата на словото. Зрителите ще се запитат, а и най-вероятно ще си отговорят на въпросите кои са общовалидните послания на моралния избор на Анна Политковская, за какво нейната жертва е толкоз значима за свободата на словото, както и какво въобще значи независимост на словото в условия на война или политическа рецесия.

Спектакълът разкрива и един антиутопичен претекст - за враговете на страната, които тя разделя на две категории. Едните са тези, които могат да бъдат вразумени, до момента в който другите - тези, които не са в положение да бъдат превъзпитани. А Анна Политковская е от вторите. Тях страната дефинира като " непоправими ". Но знае по какъв начин да работи - те би трябвало да бъдат отстранени.
 Снимка 661498

В ролята на съветската журналистка влиза актрисата Невена Калудова, която ще си партнира с Владимир Солаков. Режисьор на постановката е Надя Панчева.

Освен че представлението не пести от провокативни и непредвидени за публиката моменти, то цели да прикове вниманието ѝ и с атрактивнa образна среда, която включва мапинг и мултимедия, както и скулптурна конструкция. Художник е Ясмин Манделли, а композитор на музиката - Христо Намлиев.
 „ Всяка първа сряда ” с Керана и Емил Марков с премиера в „ Theatro оттук канала “
Керана и Емил Марков са “нормални хора за естествен секс ” във „ Всяка първа сряда “

Комедията събира на сцена непредвиден тандем

Премиерата на " Анна - непоправимата " е на 19 април от 19:00 ч. в РЦСИ " Топлоцентрала ". Следващите дати на представлението са 15 май и 5 юни, а цялата информация за него е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР