Историята на слот машината е обвързана с интриги, кражби и

...
Историята на слот машината е обвързана с интриги, кражби и
Коментари Харесай

Тъмната и беззаконна история на слот машините

Историята на слот машината е обвързана с интриги, обири и разногласия. И стартира в Бавария….

Августин Чарлз Фей е най-малкият от шестнадесет деца, родени през 1862 година в дребното селце Воринген, Бавария, в полите на Алпите. Още като дребен той демонстрира интерес към механиката, следвайки стъпките на братята си, и работи във фабрика за фермерски принадлежности в Мюнхен. На 15 години Августин хваща пътя (изглежда, че се опасява от строгия си татко, както и не желае да служи в армията) и потегля из Европа. Прекарва към три години във Франция, където работи като производител на домофонно съоръжение, а по-късно отива да работи в английска корабостроителница (приблизително на 1200 километра от дома), където остава 5 години като прави на морски принадлежности.

Няколко години преди този момент, чичото на Август (брат на майка му) се е мести в Ню Джърси. Семейството получава писма от него, в които той приказва за огромния шанс и положителния живот, които Америка предлага. И по този начин, Августин икономисва пари и отпътува за Съединени американски щати. Пристигна в Ню Джърси, където живее със фамилията на чичо си в Хобокен (родното място на бейзбола сред другото), само че бързо взима решението да замине на запад в „ беззаконния “ Сан Франциско. Пристига почти през 1884/1885 година на към 23 години, тъкмо когато градът се пробва да се промени, за положително или неприятно.

В тази среда Фей ползва уменията си като монтьор и си намира работа в California Electric Works (по-късно Western Electric, която се закрива през 1995 г.). Работи като производител на принадлежности и до момента в който прави това, се сприятелява с немския чорбаджия Теодор Холц, чието име е добре да запомним. По това време се среща и с Мари Кристин Волкмар, щерка на притежател на магазин за пури, в която се влюбва.

За страдание обаче се разболява от туберкулоза и още веднъж се насочва на път, този път към по-топло място – Мексико. Докато е там, здравето му не се усъвършенства и по тази причина се връща в Сан Франциско, мислейки си, че в случай че ще умира, най-малко да е покрай дамата, която обича. Като по знамение обаче се оправя (потенциално заради малко съмнителна приложимост на креозот – лекарство за туберкулоза, което се получава при филтрация на катран) и даже в последна сметка се дами за Мари през 1889 година Те ще имат четири деца и с цел да добави метаморфозата, която се случва в живота му, Август Чарлз Фей сменя името си на Чарлз Фей, съгласно сведенията, които имаме, тъй като ненавижда да бъде именуван „ Гъс “.

 Vegas slots

В този миг Фей стартира да се занимава със основаването на лични механични устройства. Като обожател на печеленето на пари, той посещава залите за комар в Сан Франциско и вижда, че там има хазартни машини. Тези машини са доста по-близки до вендинг машините, в сравнение с до това, което през днешния ден знаем като слот машина – те раздават пури или купони за питиета. Те също нормално изискват човек, който е притежател на магазин за пури или пък барман, който да даде премията. Най-популярни от тях са покер машини, които трансферират същински карти за игра, закрепени на пет въртящи се барабана, и съгласно получилата се ръката се дефинира премия – колкото по-висока е ръката, толкоз повече купони за питиета или пури се печелят. Този вид машини бяха толкоз публикувани, че вестник „ San Francisco Daily News “ възкликва в заглавие „ 1500 измамнически машини в един град! “

През 1894 година Фей проектира своя версия на Подковата – напълно същата машина, само че с по-добра механика – и предлага на Холц да станат равностойни бизнес сътрудник (а не на Шулц…). Холц се съгласява, двамата напущат California Electric и вършат лична компания – Holtz and Fey Electric Works. Целенасочено те нареждат магазина си наоколо до магазина на Шулц, който също бе напуснал работата си, с цел да прави игрални автомати. Това, несъмнено, е за да сътвори конкуренция, само че Холц и Фей продават елементи на Шулц, евентуално тъй като Шулц няма визия, че те също вършат игрални автомати и всъщност са откраднали концепцията му.

Във всеки случай, в мазето на къщата си през 1895 година, Фей приключи идващото си механично знамение – още по-модифицирана версия на Подковата, която назовава „ 4-11-44 “ в жест на респект към известна по това време лотарийна игра, наречена „ Политика “, в която най-рядката печеливша композиция е 4-11-44.

Фей продава своя дял от компанията им с Холц, с цел да стартира своя лична компания, Charles Fey & Company. (Холц също основава лична компания и я назовава „ Novelty Machine Works “.)

Трябва да се означи, че механически слот машини по това време са били противозаконни (макар че множеството чиновници на закона рядко са правили проблеми). Затова, макар че през 1893 година Шулц получава патент за своята машина, когато се пробва да съди Холц, съдилищата вземат решение, че патентът не го пази, тъй като игралната машина е противозаконна. Поради това промишлеността на хазартните игри и игрални автомати наподобява на дивия запад – хрумвания, дизайни и концепции се крадат наляво и надясно.

Що се отнася до Фей, той в никакъв случай не е патентовал нито една от своите машини, нито ги е продавал или ги е давал чартърен. Самият той си ги е управлявал, като се договаря със притежатели на питейни заведения, магазини за пури и други да разделят облагата поравно.

В последна сметка машините на Фей се трансформират в шлагер и стават „ най-голямото слот дружество през началото на 20 век “.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР