Историята на Славина Иванова е кратък и необичаен кариерен път,

...
Историята на Славина Иванова е кратък и необичаен кариерен път,
Коментари Харесай

Управител на барове, съветващ енергийния министър, ще управлява язовирите

Историята на Славина Иванова е къс и необикновен кариерен път, който стартира от собственичка на летни заведения до консултант на служебния енергиен министър и член на управителния съвет на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " (ДПУСЯ), оповестяват от. През август 2022 г.Славина Иванова бива назначена за консултант на министъра на енергетиката, а през средата на февруари 2023 година тя се причислява към борда на ДПУСЯ.

Името на Славина Иванова наподобява незнайно преди нейното назначение за консултант на министъра на енергетиката през август 2022 година Нейният къс и бърз кариерен растеж, който включва голям брой въпросителни знаци, притегля вниманието на медиите.

След като Славина Иванова става член на борда на Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " през февруари 2023 година, това възбужда спомагателни въпроси за нейната подготвеност и опит в ръководството на язовирите. Особено значимо е да се означи, че това назначение е станало без конкурс и без в допълнение обоснование за какво тя е най-подходящият избор за поста.

Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите " беше основано преди пет години след следващи наводнения поради прелели неподдържани язовири през 2018 година

Кояе Славина Иванова?

Славина Иванова е родена през 1989 година В профила си в LinkedIn тя показва, че е приключила обществена администрация в Югозападния университет " Неофит Рилски " през 2015 година

На въпроса какво обучение и опит я вършат подобаваща за длъжността в ДПУСЯ, Министерството на енергетиката дава отговор, че тя имабакалавърска степен и е работила като консултант на министъра на енергетиката.

В Търговския указател се вижда, че през май 2022 година Иванова е съсобственик на компанията " Джипси бар Лозенец " дружно с Ивайло Драгнев. Ивайло Драгнев ръководи известната дискотека в Лозенец " Хасиенда ", както е посочено в профила му в LinkedIn.

От 4 октомври тя остава единствен притежател на компанията " Джипси бохо бар ", най-вероятно плажно заведение на къмпинг " Градина ". Допреди това Иванова е била съучастник с Екатерина Русимова. Фирмата " Солей дор " на Русимова завоюва концесия на част от плажа " Градина " до 2040 година Екатерина Русимова е родственик на Росен Русимов, починалия пернишки предприемач, свързван в предишното с Христо Ковачки, съгласно източници на " Капитал ".

Енергийният министър Росен Христов отбрани нейното предопределение през октомври ред bTV със следните думи: " Тя е консултант по интернационалните планове, занимава се с кооперацията сред Европейската комисия, вътрешноминистерски общи планове, които имаме с другите министерства, тя е експерт, приключила е това нещо и се е занимавала много време с компании, които са обслужвали политически лица. "

В биографията на Иванова обаче няма елементи нито за подобен опит, нито за такова обучение. За питейните заведения той посочи, че това е " фамилен бизнес ", и добави: " Мога да ви уверя, че е извънредно потребна. "

При назначението си през 2022 година за консултант на министъра тя показва, че е шеф на сдружение.

" Като член на борда на ДПУСЯ измежду уговорките й са спазване ръководството на предприятието при съблюдаване на настоящото законодателство и условията, свързани с активността му; присъединяване в гласоподаване за приемане на годишния финансов доклад на предприятието, разглеждане на отчетите на вътрешния одит и надзор върху за осъществяването на рекомендациите. След всяко съвещание тя изготвя отчет към Министерството на енергетиката за взетите решения ", декларират от министерството.

Какво еДържавното дружество " Управление и стопанисване на язовирите "?

Цако Бънчев е изпълнителен шеф на ДПУСЯ от самото му основаване. Той е бил общински консултант от ГЕРБ в Правец и преди този момент е работил като шеф на Малка водно електрическа централа " Бебреш " и шеф отдел във " ВиК София ". Освен Бънчев, в борда на предприятието са Ивайло Симеонов и Георги Димитров, за които няма обществена информация. Красимира Пеева е в борда от октомври 2020 година и е работила и в КЕВР.

ДПУСЯ е било основано през 2018 година след промени в Закона за водите, а през март 2019 година е бил признат устав за активността му. Целта на ДПУСЯ е да ръководи 2700 язовира, които са били трансферирани от страната.

Въпреки това, предприятието не е транспарантно. На уеб страницата му и на уеб страницата на Агенцията за обществените предприятия се разгласяват остарели доклади, които постоянно са в неприятно качество и не могат да бъдат прочетени. Последните оповестени вести са от май 2022 година, а последната информация за извършено съвещание, оповестена в категорията " Открито ръководство " на страницата на ДПУСЯ, е от 23 март 2022 година - преди цяла година.

Иначе то стартира с 47 млн. лева годишен бюджет, който през 2022 година към този момент беше 79.5 млн. лева - подписан персонално от принципала по това време Корнелия Нинова. През 2021 година единствено за заплати на 131 души са планувани 3.8 млн. лева, а през 2022 г.сумата към този момент е 4.26 млн. лева, като броят на чиновниците е същият.

На 3 март ДПУСЯ разгласи поръчка за проучване и сформиране на техническа документи на 332 съществуващи язовира за близо 15 млн. лева без Данък добавена стойност, като срокът за предложения е 30 март.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР