Историята на Гилгамеш за намирането на път към безсмъртието на

...
Историята на Гилгамеш за намирането на път към безсмъртието на
Коментари Харесай

Историята на Гилгамеш за намирането на път към безсмъртието на океанското дъно може да е истина

Историята на Гилгамеш за намирането на път към безсмъртието на океанското дъно може да е истина. Преди към 4000 години великият шумерски текст е написан в поетична форма. Самият текст е прочут като „ Епосът за Гилгамеш “. Написан е на акадски език и се счита за най-старата част на Земята от епичния свят на литературата, предшестваща работата на Омир с повече от 1500 години.

Тази епична поема приказва за извънземни богове, извънземни хибриди, колоси, клониране, генетично модифицирани хибриди сред хора и животни и еликсири за удължение на човешкия живот до хиляда години. Главният воин в Епосът за Гилгамеш се отнася до същински месопотамски държател със същото име. Той е живял в антична Месопотамия, сред реките Тигър и Ефрат (понастоящем в Ирак).

Много специалисти считат, че поемата евентуално е съществувала в джука форма по време на шумерската Трета династия на Ур (ок. 2100 година прочие н. е.). И че е била записана след идването на власт на вавилонците (ок. 1800 година прочие н. е.).

Историята на Гилгамеш, кой е той?

Този текст споделя за войната сред Гилгамеш (царят на Урук) и Ага (последният цар от първата династия Киш).

Според листата на шумерските царе Гилгамеш е наследник на богинята Нинсун и владетеля Лугалбанда . Той бил държател на област Кулаб и петият цар на град Урук. Малко се знае за Гилгамеш, само че той е изобразен като героична фигура, получила цялостен възвишен статут на Бог. От описът на царете на Шумер и Акад оказва се, че царуването му е траяло 126 години след огромното наводняване.

Тогава Киш беше надвит и царството беше взето от Еана. В Еана, Мескианггашер , наследник на Уту, станал стопанин и цар; той управлявал 324 години. Мескианггашер влезе в морето и изчезна. Ен-меркар , наследник на Мескианггашер, царят на Урук, който построил Урук, станал цар; той ръководи 420 години. Божественият Лугалбанда , пастирът, управлявал 1200 години. Божественият Думузи , рибарят, чийто град бил Куара, управлявал 100 години.

Гилгамеш , чийто татко е невидимо създание, господарят на Кулаба, ръководи 126 години. Урлугал , наследник на божествения Гилгамеш, управлявал 30 години. Утулкалама , наследник на Урлугал, управлявал 15 години. Лабашум ръководи 9 години. Енундараана ръководи 8 години. Мешхе , ковачът, управлявал 36 години. Мелем-ана управлявал 6 години. Лугал-ки-ГИН ръководи 36 години. Дванадесет царе са управлявали 2310 години.

Историята на Гилгамеш и Инана

Така Гилгамеш бил полубог със свръхчовешка мощ и вълшебен качества, които получил от своя генезис. Той евентуално се появява за първи път в шумерската приказка „ Инана и дървото Хулупу “. В тази приказка богинята Инана засажда дърво, гъмжащо от демонични змии в центъра, само че се обръща към фамилията си за помощ, с цел да го изкорени. Гилгамеш се появява като неин правилен брат, който се притичва на помощ и убива змията. Въпреки че тази история е написана няколко века преди епоса, сходни прояви на подвиг показват божествения статус на Гилгамеш в шумерската просвета.

Епосът за Гилгамеш споделя историята на жителите на Урук, които са били потискани от него (Гилгамеш, Две трети човек и една трета божество). Поради това те помолили Боговете за помощ и тогава Боговете основали създание на име Енкиду и го изпратили на Земята, с цел да го победи. След първична борба, Гилгамеш и Енкиду стават другари и вземат решение да отпътуват до Кедровата гора, с цел да се бият против Хумбаба, колосът, който боговете са сложили за страж на свещените дървета.

Богиня Ищар върху щемпел на Акадската империя, 2350–2150 пр.н.е. Тя е оборудвана с оръжия на гърба си, има рогат шлем и тъпче лъв, държан на каишка.

Световната историческа енциклопедия написа: „ Инана се пробва да съблазни Гилгамеш, само че той я отхвърля, цитирайки всички други мъже, които е имала като любовници, които са приключили живота си неприятно. Инана е вбесена и изпраща своя шурей, Небесния бик, на земята, с цел да унищожи Гилгамеш. Енкиду се притичва на помощ на своя другар и убива бика, само че по този метод е обидил боговете и е наказан на гибел.

Загадките на цивилизацията Оксус и възхода на Персийската империя

Съкрушен от гибелта на приятеля си, Гилгамеш осъзнава, че е на половина смъртен и потегля на безплодно пътешестване, с цел да търси величие. Той отива на странствуване до мистичната фигура Утнапищим , с цел да завоюва безконечен живот. Утнапищим и брачната половинка му били единствените известни хора, оживели от „ Големия потоп “. Те запазили живота на животни и хора в огромна лодка, която построили. Тази история е сходна на библейската история за Ной, само че предхожда библейската история.

Подобно на Ной, Утнапищим оцелява, само че тогава господ Енлил награждава него и жена му с величие. Така те стават предшественици на новата човешка раса. След като Гилгамеш намерил Утнапищим, той научил че тайната на безсмъртието била на дъното на морето.

Утнапищим споделил на Гилгамеш, че единствено Бог има силата да даде безконечен живот, само че той му показал метод да се подмлади до по-младо положение. Той разказал на Гилгамеш за мистериозно растение, което може да разкрие тайната за по-дълъг живот, в случай че не и величие. Може да се откри единствено на дъното на океана.

Дърворезба на Утнапищим и неговият дървен ковчег

Гилгамеш се заел да откри „ растението, което наподобява на бодил “, от време на време превеждано като корал. След това го изгубил от змия.

Древната литература написа: „ Гилгамеш получава растението, като завързва камъни към краката си, с цел да може да върви по дъното на морето. Той възнамерявал да употребява цветето, с цел да подмлади старците от град Урук и по-късно да го употребява самичък. За страдание, той слага растението на брега на езеро, до момента в който се къпе, и то е откраднато от змия, която губи остарялата си кожа и по този начин се преражда. “

Астрофизици настояват че Земята е жива и има личен разум

Интересното е, че учените разкрили евентуално „ вечен “ тип медуза, която може да се подмладява. Известна още като „ Бенджамин Бътън от дълбините “, това необичайно изглеждащо извънземно създание може да избегне гибелта, когато е уплашено. Много учени спекулират, че ключът към безсмъртието може да се откри в медузите.

Безсмъртната медуза може да трансформира клетките си посредством трансдиференциация. Нещо повече, хората имат сходни качества в цялото тяло в стволовите кафези. След време, защото от ден на ден учени учат безсмъртната медуза ( Turritopsis dohrnii) и стволовите кафези, допустимо ли е хората да открият по какъв начин да заобиколят стадия на стволовите кафези и да отключат трансформационните си качества?

Наистина, има поразително подобие сред историята за Гилгамеш и фактическата действителност на безсмъртната медуза. Може би един ден, за разлика от Гилгамеш, учените може да открият тайните за подмладяване или лек за рак и мозъчни болести, в случай че не и безсмъртието? Учените към този момент са се научили по какъв начин да препрограмират клетките на възрастни мишки, с цел да създадат млади стволови кафези.

Може ли историята на Гилгамеш или по-точно Епосът за Гилгамеш да приказва за безсмъртната медуза? Може би в бъдеще ще разберем, а може и в никакъв случай да не узнаем!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР