Историята, която ще прочетете по-долу може да бъде най-голямата разкрита

...
Историята, която ще прочетете по-долу може да бъде най-голямата разкрита
Коментари Харесай

Божков се разбрал с Бойко и си му плащал през Влади: Пълна история на обвиненията в корупция за 60 млн. лв.

Историята, която ще прочетете по-долу може да бъде най-голямата разкрита корупционна спекулация в българската история и дружно с това най-видимият неуспех на прокуратурата и съда да проверяват корупция по най-високите етажи на властта. На доктрина тя може да бъде и най-сложната операция да се обвинят финансовият министър Владислав Горанов и министър председателят Бойко Борисов в приемане на рушвети в изключително огромни размери от страна на човек с доста противоречива известност - Васил Божков. Според българската прокуратура обаче тази история не заслужава повече никакво внимание - тя не е почтена да влезе в съда, където да се прегледат доказателствата и да се разбере дали тя е вярна, или не. В същото време евентуално същите обстоятелства са били изцяло задоволителни на американското държавно управление - финансовото външното министерство, да наложат наказания за корупция по закона " Магнитски " на двама от участниците в тази история - Васил Божков и Владислав Горанов.

Днес предлагаме цялостния текст на прокурорското разпореждане за преустановяване на следствието по сигнал на предприемача Васил Божков, че е бил изнудван от някогашния министър председател Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов. Това е методът да се даде опция и на юристите, и на цялото общество персонално да си сформира мнение за работата, свършена от прокурора и проверяващите, и за нейните резултати. За мащабите на корупцията в страната, която от дълго време не се свежда до предоставяне на едни пари,

Историята, която ще прочетете по-долу е потресаваща от най-малко две гледни точки:

изказванията и детайлностите за предоставяне на подкупи от страна на Васил Божков и безпомощността на прокуратурата да потвърди каквото и да е по тях - нито дали са правилни, нито дали са клюка.
Реклама
Колкото и предстоящо и предсказуемо, толкоз и стъписващо бе за преустановяване на наказателното произвеждане за изнудване на Божков. Предсказуемо, тъй като инсталирането на Борислав Сарафов отпред на прокуратурата съвсем еднопосочно бе оценено като средство за изпиране на Борисов по делата против него.

За три месеца и половина прокуратурата постави завършек на трите най-сериозни следствия, по които има индикации за присъединяване на Борисов в търговия с въздействие, корупционни схеми и пране на пари. В края на август бе Бойко Борисов в резиденция Бояна, на които се виждат кюлчета злато и пачки с банкноти от по 500 евро в чекмеджето на нощното шкафче, а от горната страна - револвер. В средата на октомври - нямало никакви данни за негово присъединяване в покупката на къщата в Барселона, където е живяла Борислава Йовчева, някогашен модел и посочена за негова възлюбена.

Миналата седмица Софийската градска прокуратура (СГП) пък разгласи, че не е разкрила задоволително данни, че Васил Божков е бил рекетиран от Борисов и Горанов със опасността, че ще загуби хазартния си бизнес, в това число и със законодателни начинания, внасяни от депутати под контрола на някогашния министър председател. Божков разгласи обществено още преди две години, че е бил заставен да заплаща регулярно колосални суми, които той назовава " налог рекет ", както и да подписа куп неизгодни покупко-продажби - в това число да купи " Левски " и да се обвърже с рекламен контракт за Нова тв с Кирил Домусчиев.

Прокуратурата установи, че има доста свидетелства по какъв начин Божков всякога преди да направи регулярните си визити при финансови министър Горанов поръчвал освен да му подготвят подаръчен плик с уиски и пури, само че и да бъде изтеглена солидна сума пари кеш, която прибирал в плик и поставял във вътрешния джоб на дрехата си или в чантата си Louis Vuitton. Но срещите сред Божков и Горанов в министерството постоянно били тет-а-тет, и нямало доказателства, че парите били излъчени на министъра. Десетки очевидци - служителки и охранители в офисите на Божков, свидетелстват, че пиарката на Борисов Севделина Арнаудова и брачният партньор ѝ Делян Димитров, постоянно - най-малко един път месечно, а от време на време и по-често, посещавали офиса на Божков и вземали оттова по един плик, надписан " за Севи ". Според някои от тях, очевидно в тези пликове имало пари, а други декларират, че оставали с таков усещане. Един дори свидетелства, че един път надзърнал в подобен подаръчен плик и видял, че вътре има банкноти, само че прокуратурата отвърна, че тези показания опонират на показанията на самия Божков, който твърдял, че постоянно парите за Арнаудова били в плик за писма, а не в подаръчни пликове. Борисов, Горанов и Арнаудова отхвърлят в миналото да са получавали пари от Божков. Борисов и Горанов отхвърлят да да принуждавали Божков да прави каквото и да е, камо ли да са го заплашвали.
Реклама
В последна сметка, прокурор Марина Ненкова от СГП приема, че в тази ситуация става въпрос за дума против дума и няма задоволително безапелационни доказателства, които по безспорен и неоспорим метод да открият, че Божков е бил заплашван от Борисов и Горанов. Разследването е прекъснато.

Иначе, каквито и да са оценките за изводите на прокуратурата по това дело, би трябвало да се регистрира, че прокурорът и проверяващите са работили интензивно върху събирането на доказателства по всеки от детайлите на обвиняването, а резултатите са отразени в детайли и добросъвестно в постановлението за преустановяване в размер от 38 страници. Рядко се среща прокурорско разпореждане за преустановяване в подобен размер, при разпитани десетки очевидци, детайлно проследени всички детайли от тази комплицирана структура, разрастваща се в продължение на повече от 5 години. Резултатът е един политически трилър, роден от българската реалност, който се чете на един мирис.

Единствената смяна в постановлението на прокурор Ненкова от СГП, която си позволихме, е да анонимизираме имената на всички очевидци, които не са обществени персони и да ги оставим в текста с техните букви, вместо с цялостните им три имена, както е в оригинала. Подчертаванията в текста са на редакцията, правописът е непокътнат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР