Историята е много важна и за двете страни, но тя

...
Историята е много важна и за двете страни, но тя
Коментари Харесай

Ето какво каза Заев за Гоце Делчев и България

" Историята е доста значима и за двете страни, само че тя би трябвало да бъде насочна точка за създаване на бъдещето. Самото съглашение и задължението, поето както от Северна Македония, по този начин и от България, е и двете страни да намерят исторически интервали и персони през призмата на добросъседството. Тъй като беше реализирано съглашение за добросъседство и за пет исторически персони, имам вяра, че ще реализираме съглашение и за Гоце Делчев. Важно е нито една от страните да не се пробва да си присвои нещо ". Това съобщи министър председателят на Северна Македония Зоран Заев в изявление за телевизия " Канал 5 ". Министър-председателят на югозападната ни съседка акцентира, че е значимо да се разграничи, че това е въпрос на Съвместната комисия, а не на политиката.

Заев е уверен, че България ще продължи да поддържа откровено Северна Македония по пътя на интеграцията ѝ в Европейския съюз (ЕС), както е правила до момента. " Комисията, както позволи въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, имам вяра, че ще откри решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме ", сподели Заев.

" Борисов е мой персонален другар и с всички съглашения през последните години ние единствено укрепваме това другарство ", съобщи още Зоран Заев. " Споразумението с България доста ясно планува създаване на единение, добросъседство и другарство. Споразумението е двупосочна улица и двете страни имат отговорности. Нашата стъпка беше приемането на обща история, стъпката на България бяха двата народа - македонския и българския и беше подписано на македонски и български език. Въпросите с идентичността не трябва да се слагат под подозрение от никоя европейска страна, държавно управление или политика. Това е въпрос за самоидентификация ", сподели Заев. " Важно е, че България се ангажира посредством това съглашение да ни поддържа в нашата европейска и евроатлантическа интеграция ", акцентира Заев.

" Говорихме с Борисов за Берлинския развой, по какъв начин да го организираме и по какъв начин да мотивираме европейските водачи да дойдат при нас, тъй като взехме решение да го създадем с физическо наличие. Става въпрос за 10 ноември и тогава ще приказваме за стопанска система ", сподели Заев. Той уточни, че в телефонния диалог с Борисов са говорили и за превъзмогване на здравната и икономическа рецесия, породена от СOVID-19, и поощряване на икономическото съдействие. " Мъдрите и интелигентни политики без избързване направиха Република Северна Македония сполучлива в осъществяването на стратегическите си цели, от които зависи животът вкъщи - стопански и перспективно за всички жители ", сподели министър председателят Заев по въпроса, че държавното управление не реагира на меморандума, от който обществено оповести, че България слага условия за Северна Македония, от които зависи преговорният развой на страната. Заев повтори, че е нужна нерешителност и да му се даде късмет да се намерят решения. Той уточни, че през последните 30 години са ги научили, че по този начин проблемите не се вземат решение, а единствено се натрупват. " Ето за какво времето сподели с Преспанското съглашение с Гърция и Споразумението с България, че политиците, които вземат смели решения за страната си не губят избори, жителите знаят по какъв начин да ги възнаградят ", сподели Заев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР