Историкът проф. д-р Пламен Павлов ще представи в Пловдив книгата

...
Историкът проф. д-р Пламен Павлов ще представи в Пловдив книгата
Коментари Харесай

Книга за поета Ронсар и българските му корени

Историкът проф. доктор Пламен Павлов ще показа в Пловдив книгата на доктор Александър Стойков „ Прародителите на Пиер дьо Ронсар в средновековна България “.

Представянето ще е 3 октомври 2023 година (вторник) от 17:00 часа в Конферентна зала на НБ „ Иван Вазов “ (вход от ул. „ Иван Вазов “)

Книгата е научно проучване за произхода на предците на един от най-големите френски поети – Пиер дьо Ронсар (1524 – 1585), и за разкриване на действителния район, който те са обитавали през 14 век. Предговорът принадлежи на проф. доктор Пламен Павлов, който има голям принос за постигането на забележителните резултати от проучването.

В първите две елементи са прегледани малко известни обстоятелства от живота на Пиер дьо Ронсар, съществуващите теории за потеклото на неговите предшественици и за местонахождението на фамилното населено място. Акцент на третата част са изворите и документите, дефиниращи българските корени на Ронсаровите прародители. Четвъртата част е съединена от разбори на източниците. Те разрешават да се локализира освен действителния район, населяван от българските родоначалници на рода Ронсар, само че даже съответната средновековната цитадела, която евентуално е била тяхно владеене. Това е сторено в петата част. В нея с подробност е разказано събитието, че всички известни географски и обществени ориентири се пресичат в разумно обоснована област – средновековната Българска Морава, разположена през днешния ден в Източна Сърбия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР