Историческо събитие за родното плуване ще се случи в разгара

...
Историческо събитие за родното плуване ще се случи в разгара
Коментари Харесай

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив

Историческо събитие за родното плуване ще се случи в разгара на лятото, научи ТОПСПОРТ . В момента тече организацията за провеждането на първото, историческо преплуване на акваторията на най-големият български залив, а точно Бургаският.

В формалната статистика на българското спортно плуване и плуването в открити води, към сегашния миг няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито осъществен сполучлив подобен.
 Цанко Цанков пред Topsport.bg: Велико е да плуваш с Фелпс и Лохте
Цанко Цанков пред Topsport.bg: Велико е да плуваш с Фелпс и Лохте

" В този спорт има доста български гении "

Самото преплуване, ще бъде осъществено в сходство с разпоредбите на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN ( Европейската плувна лига ). Поради тази причина от FINA има условие при сходен жанр надпревари, да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и дистанцията сред тях. И защото до този миг е нямало публична информация за точните географски граници на Бургаския залив, от уредниците са изпратили писмо с искане за даване на информация до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК). След като въпросът е прегледан от експертен съвет, е изпратено публично писмо, в което за първи път в историята се дефинират точните географски граници на Бургаския залив. Любопитното е, че тази информация, даже ще влезе в учебниците по география.

В писмото се показва че, северният завършек на Бургаския залив е нос Емине ( най-източната точка на Република България ) а южният завършек на Бургаския залив е нос Маслен Нос, който се намира на юг от гр. Созопол. Разстоянието сред двете крайни точки е 44 702 метра, което съставлява дистанцията по права линия. Това ще бъде и най-дългото преплуване, осъществявано в миналото в акваторията на Черно море. Постигнатото време за превъзмогването на дистанцията, ще бъде вписано в протокола като първо публично достижение за преплуването на Бургаския залив.

Плувецът, който ще се опита да осъществя това историческо начинание е добре познатият на плувната общност Цанко Цанков. Той е нееднократен народен първенец и рекордьор, повторен вицесветовен първенец по плуване за ветерани и Майстор на спорта.

Цанко Цанков се подрежда под номер 3 във безконечната класация на 100 м съчетано плуване, като преди него са единствено националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

31-годишният състезател е участник на XXVII Лятна универсиада, извършена през месец юли, 2013 година в съветския град Казан. Тогава финишира 29-ти в дисциплината 400 м съчетано плуване (4:41.60).
 България може да взе участие със щафети в плуването на Олимпиадата в Токио
България може да взе участие със щафети в плуването на Олимпиадата в Токио

Ще се организира целенасочена подготовка при квартетите

Цанков записва името си в историята, като печели златен орден в кралската дисциплинираност 100 м св.стил (52.39) през 2018 година, с което се трансформира в най-възрастният собственик на купата, от основаването на българското спортно плуване.

Община Бургас ще бъде съорганизатор и спонсор на събитието дружно с Национален Спортен Клуб Олимп. Самото мероприятие ще бъде извършено във формат, при който в следствие и други елитни състезатели да могат да се пробват да усъвършенстват това достижение и постигнатото време.

ТОПСПОРТ ще Ви осведоми за всичко по-интересно по пътя на Цанков към слагането на това впечатляващо достижение.
 Антъни Иванов: Плуването е най-прогресиращият спорт в България
Антъни Иванов: Плуването е най-прогресиращият спорт в България

Покрилият норматив за Токио 2020 показа еуфорията си във Фейсбук
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР