Историческо предупреждение към Гърция - под това заглавие в. Тюркгюн

...
Историческо предупреждение към Гърция - под това заглавие в. Тюркгюн
Коментари Харесай

Чавушоглу към Атина: Не използвайте ЕС като коз!

" Историческо предизвестие към Гърция " - под това заглавие в. " Тюркгюн " оповестява за почналото през вчерашния ден посещаване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в прилежаща Гърция. Според изданието турският министър е изпратил на Атина посланието, че двете страни би трябвало да позволяват дружно своите проблеми, а Гърция би трябвало да се въздържа да употребява Европейски Съюз като коз в своя изгода, съобщи Българска телеграфна агенция.

Чавушоглу стартира през вчерашния ден двудневното си посещаване с аудиенция в Западна Тракия, където живее огромно мюсюлманско малцинство, и беседва в град Комотини с мюфтиите на Комотини и Ксанти. Визитата е част от продължаващите старания за понижаване на напрежението сред двете страни.

Турският министър се е оплакал, че турските апели за разговор за понижаване на напрежението в Източното Средиземноморие са " настойчиво и непрекъснато пренебрегнати от гръцката страна ", написа още " Тюркгюн ". Той е засегнал също и въпроса с подписания през 2019 година меморандум с Либия за разграничение на морските пространства, който по думите му съставлява документ, " подписан от две суверенни страни въз основа на интернационалното право, и възразяването против него няма да донесе изгода на никого ".

Чавушоглу е подчертал решимостта на Турция да продължи да пази правата на Турция и кипърските турци " на фона на едностранните изказвания на Гърция и кипърските гърци.

" Визията на турската страна е за съдействие сред две страни на острова /Кипър/ въз основата на върховен еднакъв и пълноправен интернационален статут ", уточни той.

Министърът акцентира, че Анкара желае да бъде развъртян основан на доверие дневен ред в връзките Турция - Европейски Съюз. По думите му " присъединението на Турция към Европейски Съюз би било най-важната геополитическа инвестиция на Европейски Съюз за Европа и оттатък " границите ѝ.

Мевлют Чавушоглу е изразил подготвеност за разискване на всяка една противоречива тематика с Гърция, само че е предизвестил страната, че би трябвало да се откаже от така наречен карта от Севиля, върху която гръцката страна гради претенциите си за морските граници. Както той уточни, нито Европейски Съюз, нито Съединени американски щати са одобрили тази карта. " Погрешна сметка е да се мисли, че Турция ще остане лимитирана единствено до егейското и средиземноморското си крайбрежие ", уточни той.

" Акшам " цитира думите на Чавушоглу, че е дошъл в Атина с положителен дневен ред. Според изданието външният министър е предал " топли послания " на управлението в Атина. В изявление за гръцкия в. " Вима " той е показал още, че като две прилежащи страни Турция и Гърция са обречени да живеят в еднакъв географски регион, само че " би трябвало да характеризират своята връзка със съдействие вместо с борба ".

" Не използвайте Европейски Съюз като коз ", призовал турският първи посланик и добавил: " Не Европейски Съюз, а единствено Турция и Гърция са тези, които могат да разрешат въпросите, чакащи решение ", написа още " Акшам ".

Визитата и посланията на Чавушоглу в Гърция са измежду тематиките през днешния ден и на в. " Йени акит ", който написа за " Турски вятър в Западна Тракия ". Според изданието по време на спирката си в този гръцки регион министърът е откроил смисъла, което Турция отдава на сънародниците си в Гърция, призовал ги е към единение и им е изпратил посланието " ние сме с вас ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР