Историческите възстановки, набрали сила в новите времена, са странна смесица

...
Историческите възстановки, набрали сила в новите времена, са странна смесица
Коментари Харесай

Историческите възстановки съживяват миналото за нас

Историческите възстановки, набрали мощ в новите времена, са странна комбинация от аматьорски спектакъл, историзъм, възрожденски жар и доста трогване. Вариациите на това, което се демонстрира пред аудитория, са другите фестивали, борби, панаири, спектакли, събори, живи картини и несъмнено - класическите възстановки.

Някои се отнасят с неуважение към явлението поради неведнъж наивизма на показваното. Други акцентират, че има случаи, когато продукцията е превърната в шоу и бизнес. За множеството участници обаче това е занимание, в което влагат доста персонални средства и време. А за някои е същинска идея - вършат изследвания на епохата, колекционират материални движимости от съответния интервал. За Общината на съответното място е още един метод за реклама на културния туризъм, а за нас - същинско представление, което ни приближава до " живата " история, а не до тази в учебниците.

А щом човек влага душа и сърце в нещо положително и това го прави духовно богат, по какъв начин можем да възразим? Мнозина учат материалния свят на епохата с педантизма на учени – точното оперение на стрелите, по какъв начин да наподобява всяка халка на ризницата или всеки бод на шева. Изследват се фотоси, учат се историческите извори, изследва се материалното завещание в музеите.

Имам прочут от дребен български град, който колекционира остарели оръжия. На тавана на къщата си е направил същинска мини изложба от пушки, саби, ками, чифтета пищови и всевъзможни пушкала от възрожденско време. Купува ги от близо и надалеч. Оказва се прекалено много са сънародниците, които имат захвърлени по тавани и изби по селските си къщи всевъзможни ръждясали оръжия. Пак от потъналите в прахуляк сандъци е издирил или купил цялостно хайдушко одеяние – по какъв начин да не се възхитиш на сходна положителна сила? Друг мой прочут обикаля цялата страна, където чуе, че ще има историческа възстановка и води цялото си семейство на спектакъла. Това се е трансформирало в част от живота му.

Независимо какъв брой сполучливи или не са другите възстановки, почитание заслужава ентусиазмът на хората, избрали по този метод да вграждат душата си в нещо, което съгласно тях си коства. От елементарни консуматори на историята – четене на книги, диалози, разногласия, полемики, те са се трансформирали дейни пре-създатели на предишното.

Оживяването на исторически епизоди най-малкото има образователен смисъл – преди всичко за най-малките, само че и за всички съвременници, изключително във време на постоянно срещани нихилизъм и отричане на полезности. Родители водят за ръка децата си и дружно с тях търчат по хълмове и поляни, където се разиграват борби и сражения, с цел да видят наследниците им онлайн кое по какъв начин е било.

По-известните исторически възстановки

Третият взлом при Плевен или връщането на сабята на Осман паша отново там,
Триумфът на Тервел след възобновяване на Юстиниян II като император с публично посрещане на кан Тервел в региона Загоре в Стара Загора,
Военен общ брой в лагера на Траян Деций в крепостта Абритус край Разград,
Защитата на Шипка,
,
Първа пушка в Копривщица – обичайно отбелязване на Априлското въстание
Последната борба на крал Владислав Варненчик край Варна
Засадата в местността Костина, където е погубен Бенковски

Миналото оживява - къде по-наивно, къде направено по по-професионален метод. Повечето - фенове, малко на брой - участници, желаеме да създадем това минало сякаш по-ясно, по-различимо и разбираемо. Колкото по се взираме обаче, май от време на време реализираме противоположния резултат. И без да разберем, в напъна за меродавност, току виж сме основали някакъв нов, друг, наш си облик. Ала истината постижима ли е изобщо, откакто даже и съвременниците на историческите събития са виждали и тълкували протичащото се по друг метод?
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР