Исторически вот в Тайван – за първи управляващата Тайван Демократическа

...
Исторически вот в Тайван – за първи управляващата Тайван Демократическа
Коментари Харесай

Набеденият от Китай за „сепаратист“ Уилям Лай спечели изборите за президент в Тайван

Исторически избор в Тайван – за първи ръководещата Тайван Демократическа прогресивна партия (ДПП), която желае островът да има своя еднаквост и отхвърля териториалните искания на Китай, завоюва трети следващ президентски мандат.

При 100% обработени протоколи считаният за сепаратист и „ огромна заплаха “ от Китай поради поддръжката си за независимостта на острова Уилям Лай печели изборите с 40% от гласовете.

Според данните на тайванската Централна изборна комисия главният противник на Лай, Хоу Юи, остава на второ място с 33,4% от гласовете.

Новоизбраният президент на Тайван съобщи, че самоуправляващият се остров е съумял да се оправи с опитите да бъде повлияно на вота, с което насочи рецензии към Китай.

„ Тайванският народ сполучливо се опълчи на напъните на външни сили да повлияят на тези избори “, съобщи Лай в победната си тирада.

Той посочи, че се надява на връщане към градивното съдействие и разговор с Китай, като още веднъж изрази желанието си за договаряния за опазване на статуквото от двете страни на Тайванския пролив, които да се водят в сходство с правилата на достолепието и равнопоставеността.

Кандидатите на опозиционните партии в Тайван – обявяващата се за разговор с Китай Националистическа партия („ Гоминдан “) и центристката Тайванска национална партия (ТНП) признаха провалянето си на президентските избори и успеха на претендента на ръководещата ДПП.

„ Разочаровах всички, за което сервирам нашите дълбоки извинения, простете, виновността е наша “, съобщи Хоу Юи, претендентът на Гоминдана. „ Поздравявам Уилям Лай и Сяо Мейцин “, сподели още той.

Председателят на ТНП Ко Вънцзе от своя страна благодари на последователите си за поддръжката. „ Следващия път ще успеем да вземем властта и да отвоюваме страната “, сподели той.

В навечерието на изборите Китай неведнъж подлага на критика Лай като рисков сепаратист и отхвърли апелите му за договаряния, напомня Българска телеграфна агенция. Лай се ангажира да пази мира в Тайванския пролив и да продължи да укрепва защитата на острова.

Неговият главен противник на изборите – претендентът Гоминдана Хоу Юи, сходно на Пекин, го обвиняваше, че се стреми към публична самостоятелност на Тайван и че по този метод подкопава сигурността на страната. Лай пък упреква Хоу в прокитайски позиции, което самият Хоу отхвърля. Загубилият претендент публично се застъпва за обновяване на договарянията с Китай, като за начало – посредством персонални контакти.

Завършилият на трето място Ко Венцзе се употребява със забележителна поддръжка измежду младите гласоподаватели, защото се концентрира върху значими за тях въпроси като високите цени на жилищата. Той също поддържа възобновяване на връзките с Китай, само че не и с цената на тайванската народна власт и метод на живот.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР