Исторически погледнато, действащите президенти имат огромно предимство, когато се стремят

...
Исторически погледнато, действащите президенти имат огромно предимство, когато се стремят
Коментари Харесай

Предимства и предизвикателства пред преизбирането на Байдън

Исторически видяно, настоящите президенти имат голямо преимущество, когато се стремят към втори мандат. Но опитът на Джо Байдън да си обезпечи още четири години е изправен пред особени компликации, написа Агенция Франс Прес.

Проблемът с възрастта

Байдън стана най-възрастният президент в историята на Съединени американски щати, когато встъпи в служба през 2021 година, на 78-годишна възраст. Той би бил на 82 години при второто си встъпване в служба и на 86 години, когато напуща поста след възможен втори мандат - съвсем десетилетие по-възрастен от предходния рекордьор Роналд Рейгън, който приключи втория си мандат на 77 години.

Въпреки че в годишния медицински отчет на Байдън, оповестен през февруари, се споделя, че той е " кадърен " за работа, не престават да съществуват въпроси по отношение на рисковете от ненадейно утежняване на здравето му на такава преклонна възраст. Най-малкото, Байдън ще навлезе в несигурна територия във връзка с възрастта.

Икономиката, глупако

Кампанията на Бил Клинтън беше известна с това, че " стопанската система, глупако " беше лайтмотивът на сполучливата му кандидатура против настоящия президент Джордж Буш.

Съдбата на преизбирането на Байдън евентуално ще бъде обвързвана и с мнението на американците за техните финанси.

Като цяло стопанската система след Ковид-19 се показва добре, само че социологическите изследвания демонстрират, че доста хора не усещат на процедура това, което съгласно макроикономическите данни се случва.

Експертите остават внимателни във връзка с допустима криза. Тя може да бъде смъртоносна за акцията на демократа, макар че Байдън може да избегне вредите, в случай че икономическият спад е невисок и завърши в подобаващия миг.

Ежедневно най-силното икономическо предизвикателство за Байдън е преодоляването на инфлацията. Това е въпрос, върху който той има дребен надзор, само че наподобява, че в тази област има шанс: цените остават надалеч по-високи от тези преди пандемията, само че непрекъснато понижават.

Най-голямата евентуална рецензия обаче е неплатежоспособността на Съединени американски щати още това лято, предизвикваща суматоха в световен мащаб. Това би се случило, в случай че демократите на Байдън и републиканците не съумеят да се спогодят за повдигане на тавана на дълга.

Тръмп или опция на Тръмп?

Решаващ фактор за възможностите на Байдън е дали републиканецът, против който се изправя, се споделя Доналд Тръмп.

В основата на имиджа на Байдън е успеха му през 2020 година над човек, който прекатурна политиката на Съединени американски щати, а по-късно отхвърли да одобри загубата си. Байдън би се радвал на реванш, убеден, че американците биха взели същото решение.

В едно от изказванията си Байдън изрази убеденост, че ще победи Тръмп, в случай че „ има шанса “ да го срещне в нов президентски дуел.

Въпреки това Тръмп е умел участник в политически акции с съвсем фанатична база.

Социологическите изследвания също по този начин демонстрират, че Байдън може да бъде изправен пред друго сериозното предизвикателство - републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис, който се чака да разгласи присъединяване в изборите.

На 44 години ДеСантис, млад и упорит, внезапно контрастира с настоящия президент демократ.

Черни лебеди

Някои настояват, че Тръмп е изгубил предходните избори значително поради Ковид-19 - пандемия, която пристигна от нищото, преобрази света и разкри безредния жанр на ръководство на американския президент. Именно оправянето с пандемията доведоха до доста рецензии против републиканския претендент.

Това, което наблюдаващите на фондовите пазари назовават " събитие на черния лебед ", може да се случи и на Байдън.

Потенциалните промени в политическата игра включват последствията от следствието на Министерството на правораздаването за налозите на сина му Хънтър Байдън и лобистката му активност в чужбина. Не наподобява президентът да е забъркан, само че съмнителното бизнес минало на сина му е смущаващо.

Реакцията във връзка с Украйна до момента е огромен плюс за Байдън, който е отпред на западния напън против Русия. Въпреки това, при един прелом, да вземем за пример Русия да прибегне до нуклеарно оръжие, Байдън може да бъде упрекнат, че не се е справил с рецесията.

Дълго време концепцията за война сред Съединени американски щати и Китай беше съвсем немислима, само че Тайван - твърдо прозападна територия, която Пекин счита за интегрална част от страната и се готви да завладее, придобива все по-голямо значение на международната сцена. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР