Исторически момент в Европа - при над 14 милиона заразени

...
Исторически момент в Европа - при над 14 милиона заразени
Коментари Харесай

Пилот очерта гигантска спринцовка в небето в чест на ваксинирането срещу Covid-19 в Европа

Исторически миг в Европа - при над 14 милиона инфектирани на континента и 335 хиляди жертви всеобщата имунизация в целия Съюз стартира.

Германският водач Сами Крамер очерта гигантска спринцовка в небето, до момента в който прелетя маршрут от двеста километра, в чест на началото на имунизацията против Ковид-19 в Европа, заяви Ройтерс. Пилотът, който е на 20 години, бе възнамерявал маршрута си на джипиес устройство, преди да излети от писта край Боденското езеро в Южна Германия. Маршрутът му под формата на спринцовка бе регистриран на уеб страницата flightradar24.

" Все още релативно доста хора се опълчват на имунизирането и полетът ми бе увещание към тях да помислят по въпроса, да задвижим нещата ", сподели Крамер пред тв Ройтерс. Той категорично акцентира, че полетът му не трябва да се възприема като директен апел за ваксиниране.

" Може да се схване и като израз на наслада, тъй като авиационната промишленост пострада изключително мощно от пандемията ", сподели още той.

Кампанията по имунизация против ковид стартира публично в Германия , 11 месеца след появяването на първия случай на Ковид-19 в страната, съобщи ДПА.

Първите, които ще бъдат ваксинирани, са хората над 80-годишна възраст и чиновниците в лечебни заведения и старешки домове, които са изложени на изключително огромен риск.

 Първи имунизации в Германия
Първи имунизации в Германия
Снимка: AP/БТА

В Берлин бе имунизиран 101-годишен жител на старешки дом в южния регион Щеглиц. Мобилен имунизационен екип е дошъл в дома с ван към 7:45 часа локално време.

Германия оборудва мобилните екипи за началото на акцията, а над 400 имунизационни центъра ще проработят през идните дни.

В някои региони на южната провинция Бавария имунизацията обаче трябваше да бъде отсрочена поради подозрения дали препаратът на Пфайзер/Бионтех е бил съхраняван от самото начало при минус 70 градуса по Целзий, както се изисква.

Макар акцията публично да стартира през днешния ден, някои жители и чиновници на старешки дом в град Халберщат, провинция Саксония-Анхалт, бяха ваксинирани още през вчерашния ден. Сред първите бе 101-годишната Едит Квойцала. Здравният министър Йенс Шпан бе сюрпризиран от решението на провинцията да избърза.

Уговорихме с всички страни сътрудници в Европейски Съюз и 16-те федерални провинции да доставим имунизацията на всички в събота и дружно да стартираме имунизацията в неделя, сподели той пред в. " Билд ".

Правителството приканва хората да се имунизират, защото това е в тяхна изгода, а и по този начин ще предпазят другите. Според специалисти за преодоляване на пандемията е належащо да бъдат имунизирани 60 до 70 % от популацията.

Според анкета на " ЮГав ", извършена по поръчка на ДПА, 65 % от германците възнамеряват да се имунизират, въпреки 57 да признават, че са разтревожени от възможните странични резултати.

 Първи имунизации в Германия
Първи имунизации в Германия
Снимка: AP/БТА

В Малта първата ваксина получи здравна сестра в държавна болница. Рейчъл Грек бе ваксинирана в наличието на премиера Робърт Абела и здравния министър Крис Ферне. Островът през вчерашния ден получи първична доставка от 10 000 ваксини на Пфайзер/Бионтех.

Първи ще бъдат ваксинирани здравни служащи и чиновници и жители на старешки домове. Ферне уточни, че чака три четвърти от жителите на страната да бъдат имунизирани до лятото на 2021 година. Според анкета, оповестена през днешния ден, над 70 % от жителите на Малта показват, че най-вероятно ще се имунизират.

Медицинска сестра бе първата имунизирана и в Полша - Алисия Якубовска, основна сестра в болница на министерството на вътрешните работи във Варшава. Начело на листата за имунизации в Полша са здравните служащи на първа линия. От началото на пандемията в страната с съвсем 38-милионно население са доказани близо 1,3 милиона случая и 27 118 умряли.

Откакто в края на септември броят на новозаразените стартира мощно да нараства, Полша върна някои от рестриктивните мерки, в това число затваряне на спортни зали и басейни, както и възбрана за потребление на хотели с изключение на за бизнес пътувания. Някои от ограниченията като възбраната за работа на комерсиалните центрове бяха анулирани за предколедния интервал, само че се чака още на следващия ден още веднъж да влязат в действие.

В Чехия първите имунизирани станаха министър председателят Андрей Бабиш и 95-годишната ветеранка от Втората международна война Емили Репикова.

Ваксината на 66-годишния министър председател бе сложена пред телевизионните камери в Централната военна болница в Прага. По-рано той съобщи, че желае да даде добър образец на чехите и насочи предизвестие за разпространяващите се в интернет подправени информации за имунизацията.

Чехия като цяло бе пощадена при първата вълна на пандемията напролет, само че от началото на есента регистрира мощно увеличение на инфектираните. Днес бе обявено за 3024 нови случая, с което броят на заболелите се усилва до общо 670 599, от които 11 044 души са умряли.

Медицинската сестра от отделението за реанимация в атинската болница Евангелизмос Евстатия Капсиули бе първата имунизирана против ковид в страната, съобщи ТАСС, базирайки се на телевизия ЕРТ-1.

По-късно през днешния ден бяха имунизирани президентът Екатерини Сакеларопулу, министър председателят Кириакос Мицотакис , основният епидемиолог на страната Сотирис Циодрас, ръководителят на Народното събрание Константинос Тасулас, водачът на лявата партия Фронт дза европейско реалистично непокорство /МЕPA25/ Янис Варуфакис, президентът на националния комитет за имунизация Мария Теодориду, началникът на Генералния щаб Константинос Флорос и Навпатският митрополит на Гръцката православна черква Йеротей.

 Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис получава инжекция с доза ваксина COVID-19 в университетската болница в Атина
Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис получава инжекция с доза ваксина COVID-19 в университетската болница в Атина
Снимка: AP/БТА

Лидерът на главната опозиционна партия Алексис Ципрас, здравният министър Василис Кикилиас и редица други политици ще се имунизират в понеделник.

Първите 9750 дози ваксини на Пфайзер дойдоха в Гърция в петък вечерта. Веднага след политиците е планувано да се имунизират жителите на възраст над 65 години, общо към 2,4 милиона души. Следващият стадий включва хората с хронични болести, а най-после и всички останали, които желаят да получат ваксина.

Ваксинацията против ковид в Хърватия започва с 81-годишната Бранка Аничич , обитателка на дом за възрастни хора в Загреб, съобщи организация Хина.

След като получи имунизацията на Пфайзер, Аничич сподели, че е щастлива да бъде първа в страната и че с имунизацията животът последователно ще се върне към естественото. Тя прикани всички да последват образеца й, с цел да защитят себе си, приятелите и околните си. В Хърватия преди всичко ще бъдат имунизирани хората в домове за възрастни, медицинските чиновници, работещи с пациенти с Ковид-19, и чиновниците в Бърза помощ.

Целта е на идващите стадии от имунизацията да се ваксинират 70 на 100 от всички 446 милиона поданици на Европейския съюз. Междувременно ръководителят на " Европол " предизвести за заплаха от измами с подправени ваксини против ковид. Вече има сигнали за продажба на ваксини в обществените мрежи, както и опити за кражба на препарата.

 Първи имунизации в Италия
Първи имунизации в Италия
Снимка: AP/БТА

Англия, която първа стартира всеобщата имунизация с препарата на Pfizer, към този момент се готви за имунизацията от британско-шведската компания AstraZeneca от 4 януари.

А Европейската организация по медикаментите би трябвало да реши и за втората ваксина - тази на Moderna, дали да бъде позволена до европейския пазар.

А в това време в Съединените щати, където стартира имунизацията с препарата на Moderna, към този момент има случай на остра алергична реакция. Става дума за доктор в Бостън, Масачузетс. Било му е инжектирано антиалергично лекарство и по-късно е бил настанен за обзор в болница. Вече е добре.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР