iStock Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в

...
iStock
Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в
Коментари Харесай

2019 е била най-топлата година в Европа от началото на измерванията

 iStock Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа. Преди това е имало поредност от извънредно топли години вследствие на парниковите газове в атмосферата. Това сочат резултати от проучване, оповестено във връзка Деня на Земята, съобщи " Ройтерс ".

Средната годишна температура на континента през 2019-а е била рекордна, надвишавайки стойностите на други доста топли години – 2014-а, 2015-а и 2018-а, се показва в годишния отчет " Състояние на климата в Европа " на службата на Европейски Съюз за климатичните промени " Коперник ".

От най-топлите 12 регистрирани години в Европа, 11 са след 2000 година, се показва в отчета.

" Тенденцията за стопляне е неоспорима на всички места на планетата. Вследствие на това честотата на възстановяване на топлинните върхове се усилва ", споделя шефът на службата Карло Буонтемпо.

Учените означават, че миналогодишният връх е реализиран, без да е бил налице феномен Ел Ниньо, който нормално провокира по-високи температури. " Това прави температурните върхове още по-необичайни ", споделя Буонтемпо.

Климатичните феномени, свързани с високо атмосферно налягане, са причина за горещите талази през юни и юли предходната година, когато в страните като Франция, Германия, Белгия и Нидерландия бяха регистрирани най-високите температури от началото на измерванията. Според учените явленията, свързани с високо атмосферно налягане, ще стават все по-силно изразени, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР