Истината, че Газпром не води преговори с българското служебно правителство

...
Истината, че Газпром не води преговори с българското служебно правителство
Коментари Харесай

БРУТАЛНО: Москва отрязала натегача Капитан Газпром за синьо гориво

Истината, че " Газпром " не води договаряния с българското служебно държавно управление на Гълъб Донев, макар изказванията на редица негови министри, че те към този момент са факт, лъсна от хардкор изявление на " Капитал " с енергийния необут Росен Христов, сдобил се с прякора Капитан Газпром поради опита му най-вече като яхтсмен, в сравнение с като енергетик. 

В него Христов декларира, че имало политическо решение от страна на Русия въобще да не се водели договаряния с България по продължение на доставките на синьо гориво от " Газпром ".

С това де факто той разкри, че молбите на служебния кабинет към Москва да се извърши най-малко към този момент съществуващият контракт (до края на годината), са се провалили. " Газпром " врътна кранчето на България едностранно напролет, когато тогавашният кабинет на Кирил Петков отхвърли да открие сметка в рубли и по този начин да си заплаща за доставките на газ.

Впоследствие вицепремиерът по това време Асен Василев разкри, че до последния миг на власт, държавното управление на " Промяната " е пращало почтително поръчките си до съветската компания, само че ответни дейности по този начин и не са били подхванати. Факт е обаче, че това е причина България да желае неустойки след края на контракта поради несъблюдение от едната страна (руската - б.р.). 

Ето още какво споделя Росен Христов пред фрийлансър журналиста Ребека Щегман, поместено в " Капитал ":

" Има решение в Русия " Газпром " да не работи с нас. Не знам до каква степен това е публично или не. Но ние се опитваме да изпратим известие до Русия, че сме подготвени да подновим договарянията в границите на сегашния контракт. При избрани условия и това са изискванията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва ". И твърди, че кабинетът на Гълъб Донев също не считал да отваря сметка в рубли. 

Въпреки че същият този кабинет отхвърли шест танкера от щатската Cheniere и подписа контракт единствено за един, в изявлението Христов твърди, че въпросната компания е не по-малко надеждна от други. А във връзка завоя към Москва разяснява по този начин: 

" Не сме създали никакъв завой. Ние към този момент сме договорили този газ. Всичко, което ни би трябвало, е да вземем контрактувания газ. Не обсъждаме нови контракти. Не обсъждаме разширения. Не обсъждаме увеличение на размерите. Междувременно осигуряваме разнородни доставки от целия свят, които в последна сметка от идната година ще създадат доставките от Русия ненужни. Ако успеем да създадем всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция.

И след обезпечаване на слотовете, да договорим постоянни доставки на LNG от производител, не от медиатори, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell.

Това са надеждни компании, които създават огромни количества газ, тъй че можем да разчитаме на тях. Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим надалеч от Русия ". 

Според енергийния министър обстановката в края на лятото и есента била по-различна от тази през предишните сезони и това била повода да се търси връзка с Газпром: 

" Нищо не можем да предложим на " Газпром ". Просто се надявам, че имат газ, който да продадат. И имат контракт, който би трябвало да изпълнят. И те са подготвени да го създадат. Предишното държавно управление реагира доста прочувствено. Добре, не желаеме Русия, не желаеме и " Газпром ". Това беше допустимо през лятото, когато не би трябвало газ за отопление. Сега през зимата вероятността е напълно друга ", твърди той. 

Иначе Христов най-накрая разкрива в изявлението детайлности от биографията си и най-сетне изплю камъчето в действителност къде е живял и приключил. Той бил ученик на университета в Сан Диего (не излиза наяве кой тъкмо - б.р.), като е придобил магистърска степен там. Живял е и " 5-6 " години в Русия, само че не прецизира къде тъкмо и за какво. Офисът му бил там от 2009 до 2017 година Живял е и в Италия и Дубай. 

А във връзка пристрастеността си към ветроходството споделя: " Това е моето занимание, ветроходството. Катамарани, спортни лодки. Участвал съм и в регати. Опитвам се да комбинирам заниманието с бизнеса ". 

На въпроса по какъв начин е бил определен за енергиен министър, Капитан Газпром дава отговор, че не е бил единствен претендент за поста. Получил го, тъй като имал сериозен опит в енергийната промишленост на интернационално равнище. " Търсеше се човек, който може да приложи интернационален стандарт на работа в министерството. Другото нещо, което оказа помощ в избора, е опитът ми в спешния мениджмънт - поради обстановката в България сега това би било нужно ", споделя още Христов. 

Реакциите във връзка бомбастичното изявление на немския публицист у нас не закъсняха. Според Демократична България Росен Христов на секундата трябвало да си подаде оставката. 

Заместникът на съпредседателя на групировката Христо Иванов Ивайло Мирчев се аргументира по този начин: 

" При сходен неуспех решението е едно - оставка на министъра. Веднага! Унижение за България. Отказахме се от танкерите, сложихме се на руснаците и показахме уязвимост, бяхме унизени и си влошихме позицията за арбитража. И тоягите и солта си останаха за нас и 100-те жълтици ще платим най-после.

Въпреки нашите предизвестия и ясни стъпки, които дефинирахме на служебния кабинет всичко бе хвърлено в коша ". 

А Антоанета Цонева добавя: " Той може да понася това, само че не и България. Когато и да подаде оставка ще е късно. И последно: Хора с гръбнак трябват ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР