, Истания е на дъното по раждаемост в ЕвропаВ дъното

...
, Истания е на дъното по раждаемост в ЕвропаВ дъното
Коментари Харесай

Кошмарни данни за населението в Европа, но България е по-малко зле

, Истания е на дъното по раждаемост в Европа

В дъното по раждаемост стоят Испания и Украйна

Запътила ли се е България към демографски колапс или наклонността е почнала да се обръща? Част от отговора на този въпрос можем да намерим в статистиките за раждаемостта.

За 2023 година към този момент са налични няколко бази с данни, измерващи Общия коефициент на плодовитост (TFR), именуван разговорно и коефициент на раждаемостта. Този индикатор пресмята междинния брой деца, родени от една жена през живота ѝ. За да бъде популацията в постоянни граници, коефициентът би трябвало да е 2.1. По-високи стойности значат, че то ще пораства, а по-ниски - че ще понижава, съобщи dnes.dir.bg.

Фондът за популацията на Организация на обединените нации, Централно разузнавателно управление на САЩ и Справочното бюро за популацията в Съединени американски щати към този момент имат оповестени данни за 2023 година. Те не са изцяло идентични, само че рисуват сходна картина.

Нито една страна в Европа няма коефициент на раждаемостта над 2.1. Това значи, че всички страни на Стария континент са застрашени от демографска рецесия.

" Коефициентите на раждаемост в международен мащаб понижават и тази наклонност е най-ясно изразена в индустриализираните страни, изключително в Западна Европа, където популацията се чака да намалее трагично през идващите 50 години ", декларират от Централно разузнавателно управление на САЩ

Що се отнася до България, то и съгласно трите организации страната ни остава под нужните равнища за поддържане на постоянна популация.

Въпреки това коефициентът на раждаемост у нас е по-малко неприятен от този в Западна Европа.

Ето каква картина рисуват статистиките:

През 2023 година Фарьорските острови са европейският район с най-голям коефициент на раждаемостта, настояват от Организация на обединените нации. Автономна област в границите на кралство Дания се намира на острови в Атлантическия океан. Средният коефициент там на раждаемост е 2.71 деца на жена. Общият резултат за Дания обаче е много по-нисък. В дъното по раждаемост стоят Испания и Украйна, които имат коефициент на раждаемост от 1.3

Според Организация на обединените нации междинният общ коефициент на плодовитост за Европа е 1.5. България е над тази линия и стои в горната част на статистиката с коефициент от 1.6. Англия, Германия, Русия, Унгария, Норвегия, Полша, Финландия и още доста други страни имат по-нисък коефициент от българския съгласно статистиката на Организация на обединените нации.

От съседите ни само Турция (1.9) и Румъния (1.7) са с по-високи индикатори от нас.

България е в Топ 20 на страните с минимум неприятен коефициент на раждаемостта от Стария континент. Въпреки това той не е добър.

Нарицателното име на Европа придобива ново значение, тъй като това е континентът с най-застаряло население в света. Прави усещане, че страните от Южна Европа имат ниска раждаемост макар своите културни, религиозни и етнически разлики (Испания 1.3; Португалия 1.4; Италия 1.3; Малта 1.2; Гърция 1.4)

Трябва да отбележим, че публично приети в Европейски Съюз данни са тези на Евростат. Статистическата организация към Европейската комисия всяка година разгласява подробна разбивка на демографската обстановка в страните членки на съюза. Данните за 2023 година се чака да станат налични до края на март.

Информацията на Централно разузнавателно управление на САЩ

Централно разследващо ръководство на Съединени американски щати поддържа огромни бази с информация за всяка една страна от земното кълбо. В организацията работят някои от най-хубавите анализатори и статистици в света, което покачва качеството на данните. Много от тях освен не са секретни, само че и се разгласяват всяка година. The World Factbook, прочут още като CIA World Factbook (Голямата книга с обстоятелства на ЦРУ) е справочен сборник, който се актуализира отчасти всяка седмица. Той дава обобщение от две до три страници на демографията, географията, връзките, държавното управление, стопанската система и военните на 266 интернационалните субекта.

Както може да предположите, в данните на " Голямата книга с обстоятелства " на Централно разузнавателно управление на САЩ попада и статистиката за раждаемостта по целия свят. Прогнозните данни за България наподобяват по-лоши по отношение на останалите две статистики. От уеб страницата на разузнаването могат да се прочетат и още две стряскащи изводи. България е 25-ата най-застаряваща страна в света и 11-ата най-бързо изчезваща нация, по отношение на негативния приръст на популацията. Въпреки това, разузнавачите са си оставили малка врата, заявявайки на уеб страницата си, че всички данни са приблизителни. Това може да изясни някои странности, които може би забелязвате по картата. Коефициентът на раждаемост в Украйна е подозрително висок, а статистиката за броя на популацията не включва милионите бежанци.

По една или друга причина " Голямата книга с обстоятелства " на Централно разузнавателно управление на САЩ не постоянно съдържа най-актуалните или точни данни. Въпреки това, изводите за 2023 година на аналитиците от разследващата организация не са за подценяване.

Какво споделят данните на Справочното бюро за популацията?

Справочното бюро за популацията е американска неправителствена организация, която получава финансова поддръжка от американския бюджет, а активността ѝ се спомага от учени от Харвард и други влиятелни университети в Съединени американски щати. Качеството на данните й е измежду най-високите вероятни.

Статистиката за 2023 година на Справочното бюро за популацията наподобява най-оптимистично за България. Според организацията страната ни е извървяла огромен път, тъй като е на второ място в Европейски Съюз по коефициент на раждаемостта. Що се отнася за цяла Европа, то пред нас са още Черна гора и Косово.

Според групирането на организацията България е страната с най-висока раждаемост в цяла Източна Европа. И все пак, още веднъж сме под нужния за постоянна популация коефициент.

Прогнозите на Справочното бюро за популацията за Европа са много песимистични.

" От петте района в света Европа има най-нисък коефициент на раждаемост и е единствената, в която се предвижда понижаване на общото население до 2050 година ", споделят от организацията.

Повече от една четвърт от страните в района имат TFR на или под 1.3. Средният коефициент за континента пък е изчислен на 1.4. На този декор страната ни има едни от най-високите шансове да избегне демографския срив.

Изводи

Ако погледнете картите незабавно, ще видите, че обстановката с раждаемостта в България е дотолкоз добра, доколкото е по-малко неприятна по отношение на някои огромни европейски страни. Според данните на Справочното бюро за популацията и прогнозите на други по-малко анализатори демографската обстановка в България е почнала леко да се усъвършенства.

През 1997 година индикаторът в страната ни е 1.1, с което тя се трансформира в една от най-бързо изчезващите народи в света. Цялата статистика от 90-те години на предишния век вещае сигурна злополука.

Коефициентът за 2023 година не е съвършен, тъй като продължава да е под равнището за реализиране на равновесие в броя на популацията. Въпреки това той е по-добър от индикаторите на по-богати европейски страни и даже е над междинното за Европа.

Различни обществени ограничения, бавното възстановяване на икономическите индикатори и даже самото говоренето по тематиката не са останали безрезултатни. На процедура от началото на новия век се следи гладко повишаване.

Сега е времето политиците да се замислят с какво могат да надградят тези ограничения, с цел да може коефициентът на раждаемост да продължи да нараства. Страната ни има капацитета да се оправи по-бързо с демографските компликации от редица европейски страни, което би могло да увеличи доста икономическите вероятности и качеството ни на живот.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР