Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще преоткрие реставрираната

...
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще преоткрие реставрираната
Коментари Харесай

Hurryiet: Реджеп Таийп Ердоган ще преоткрие историческа българска църква в Истанбул на 7 януари

Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще преоткрие реставрираната 120-годишна българска черква в Истанбул на 7 януари. Според известието от пресслужбата на турското президентство, българският министър председател Бойко Борисов също ще участва на церемонията, написа турското издание Hurryiet .
Православната черква, известна като Св. Стефан, се намира в историческия квартал Балат, край брега на Златния Рог.
През последните 7 години тя бе подложена на цялостна реституция посредством план за взаимно финансиране сред общинските управляващи на Истанбул и българското държавно управление.
В изявление пред Anadolu Agency в навечерието на визитата си, българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че преоткриването на Българската " Желязна " черква е доказателство, че сред християнските и мюсюлманските страни може да има другарство, взаиморазбирателство и благосклонност.
„ Мисля, че това се случи с помощта на положителната воля и общият дух, който се опитваме да изградим на Балканите “, съобщи Борисов.
Община Истанбул отдели за възобновяване на църквата 4 милиона $, а българското държавно управление добави 253 хиляди $.
На правилото на взаимност, българското държавно управление даде разрешение на Турция да ремонтира Петъчната джамия в Пловдив.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР