Истанбул. Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски, като

...
Истанбул. Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски, като
Коментари Харесай

„ТВ 21“ : Стево Пендаровски се срещна с вселенския патриарх Вартоломей

Истанбул. Президентът на Република Северна Македония (РСМ) Стево Пендаровски, като част от работното си посещаване в Република Турция, се срещна в Истанбул с Негово Светейшество вселенския патриарх Вартоломей, осведоми скопския ефирен канал “ТВ 21 “ .

На срещата е била разисквана обстановката в православния свят, ролята на Вселенската патриаршия за поощряване на междухристиянския разговор и съжителството сред другите нации и религии. В тази връзка президентът Пендаровски акцентира смисъла на ролята на Вселенския патриарх за поощряване на разговора по всички отворени въпроси в православния свят.

В допълнение е бил разискван въпросът за решение на статута на Македонската православна черква – Охридска архиепископия и по този мотив президентът Пендаровски е подчертал, че Вселенският патриарх има специфична роля за превъзмогване на църковния спор. В същото време македонският президент е призовал разногласието да бъде позволен допустимо най-скоро, тъй като, както уточни, раната на едно място в православния свят боли в целия православен свят.

Били са обменени и отзиви по отношение на обстановката в района, обвързвана с настоящите събития във връзка с интеграцията на страните в Европейския съюз, като патриарх Вартоломей е подчертал, че поддържа участието на Северна Македония в Европейски Съюз, което посредством осъществяване на критериите би донесло по-добър живот, нараснала взаимност и приемливост в страната и района.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР