Истанбул. Най-голямата турска джамия отвори врати за богослужение в Истанбул

...
Истанбул. Най-голямата турска джамия отвори врати за богослужение в Истанбул
Коментари Харесай

Anadolu Agency: Турция отвори най-голямата джамия в страната

Истанбул. Най-голямата турска джамия отвори порти за свещенодействие в Истанбул в четвъртък, предава Anadolu Agency .
Откриването на джамията „ Чамлиджа “ след шестгодишен интервал на строителство съответства с огромен мюсулмански празник.
Джамията с 63 000 места в азиатската част на града е издигната в османско-селджукски жанр и може елементарно да се види от всяка точка на града.Към джамията има построен и комплекс, който включва музей на турското ислямско изкуство, библиотека, художествена изложба, конферентна зала, работилници, както и паркинг с потенциал 3,500 автомобила.
Джамията има шест минарета, представляващи шестте вярвания на исляма. Четири минарета са високи 107,1 метра, което е знак на респект към успеха при Манжцикерт от 1071 година на селджуксите турци против византийската войска, дала началото на възхода на Османската империя.
Големият 72-метров основен купол съставлява 72-та етноса, живеещи в града. Вторият купол с диаметър 34 метра символизира регистрационния номер на колите в Истанбул, написа организацията
Килим от 17 000 квадратни метра, разгънат в джамията, е особено планиран и ръчно изплетен. Минбарът на джамията, амвонът, от който се организират проповеди от петък и на религиозни празници, е висок 21 метра и може да се подвига посредством асансьор.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР