Испанското централно правителство и автономните региони се споразумяха да плащат

...
Испанското централно правителство и автономните региони се споразумяха да плащат
Коментари Харесай

Испания ще финансира образованието на деца от Украйна с евросредства

Испанското централно държавно управление и самостоятелните райони се споразумяха да заплащат с европейски средства за учебното обучение на украинските деца, потърсили леговище в страната след началото на войната.

Вече има 7150 малолетни и малолетни лица, записани в просветителната система, като се чака до лятото броят им да нарасне до 20 000.

Според управляващите предизвикването, което стои пред просветителната система е консолидираното на тези деца в учебните заведения, без напрежение. Ще се направи всичко допустимо да се избегне концентрацията им в избрани общини, което би довело до по-трудната им акомодация измежду испанците.

За образец бе даден град Торевиеха до Аликанте, където от началото на войната до в този момент са регистрирани над 300 малолетни деца, което ще наложи откриването на спомагателни просветителни центрове и наемането на още учители. Подобна е обстановката и в Лерида, Кастейон и Малага, където също има огромен брой украински жители.

От 7150 деца, които към този момент посещават учебни заведения в Испания, 23% са в началните класове и едвам 2 на 100 са в последните. Повечето от тях са в районите Каталуния, Мадрид, Мурсия и Валенсия, където са отворени четирите бежански центрове, подпомагащи украинците.

От Министерството на образованието споделиха, че без значение от провокациите, испанската просветителна система може и ще отговори на техните потребности, в това число и като подсигури образователни материали на родния им език.

По публични данни в Испания има 115 000 украински жители, над 27 000 са бежанците от войната, а 40 % от тях са под 18 години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР