Испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха

...
Испанското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха
Коментари Харесай

Страните от ЕС ще избират между разселване и финансиране на мигранти

Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха основно съглашение за главните политически детайли на пет регламента, които ще трансформират радикално правната рамка на Съюза за убежището и миграцията.
    
Регламентите засягат всички стадии от ръководството на убежището и миграцията. Те включват инспекция на нередовните мигранти при идването им в Европейски Съюз, снемане на биометрични данни, процедури за подаване и обработка на молби за леговище, правила за установяване на виновната за тези процедури страна членка, и взаимност и съдействие сред страните от Европейски Съюз, справяне с спешни обстановки, в това число в случаи на превръщането на мигрантите в " оръжие ".

► Регламентът за ръководство на убежището и миграцията планува наложителна взаимност сред страните членки, приети, че се намират под миграционен напън. Те ще разрешат на други страни членки да избират сред разселването на претендентите за леговище на своя територия и финансова помощ. Текстът дефинира и нови критерии, съгласно които една страна членка е виновна за инспекция на молбите за интернационална протекция (бившия Дъблински регламент).

► В отговор на неочакваното повишаване на пристиганията регламентът за справяне с рецесиите и форсмажорните условия основава механизъм за гарантиране на солидарността и ограниченията в поддръжка на страните членки, изправени пред извънреден напор на жители на трети страни, водещ до срив на националната система за даване на леговище.

► Новите правила покриват и инструментализирането на мигрантите. Това са случаите, когато те биват употребявани от трети страни или враждебни заинтригувани страни за дестабилизиране на Европейски Съюз. При такива условия се планува опция за краткотрайна дерогация от общоприетите процедури за предоставяне на леговище.

► Според новия правилник за инспекция претендентите, които не извършват изискванията за влизане в Европейски Съюз, ще подлежат на предварителна инспекция, в това число идентификация, снемане на биометрични данни, инспекции за сигурност и на здравословното положение. Продедурата ще лишава до 7 дни. Специфичните потребности на децата ще бъдат вземани поради и всяка страна членка ще разполага с самостоятелен механизъм за наблюдаване, гарантиращ спазването на главните права.

► Регламентът за процедурите за даване на леговище основава обща процедура в целия Европейски съюз. Тя планува и даване, и лишаване на интернационална протекция и заменя редица национални процедури. Обработката на молбите за леговище ще стане по-бърза. За първо решение ще бъдат нужни до 6 месеца. За очевидно неоснователни и неприемливи молби времето ще бъде по-кратко. Всички тези процедури ще се правят на външните границите на Европейски Съюз.

Ще бъде реформирана и Евродак - Европейската база данни за дактилоскопия в региона на убежището. Реформата има да цел по-ефективна идентификация на идващите в Европейски Съюз, с прибавяне на лицеви изображения и пръстови отпечатъци. Това ще важи за деца от 6-годишна възраст нагоре. Властите ще могат да завеждат досиета, в случай че несъмнено лице съставлява опасност за сигурността, в случай че е агресивено или е пристигнало нелегално.

Законодателната рамка ще бъде идентична във всички 27 страни от Общността.

Предстои съглашението да бъде предадено на непрекъснатите представители на страните членки. След зелена светлина от тяхна страна текстът би трябвало да бъде утвърден от страните членки (Съвета) на Европейски Съюз и Европейския парламент, с цел да се трансформира в законодателен акт.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР