Испанското правителство започна извънредното си заседание, на което се очаква

...
Испанското правителство започна извънредното си заседание, на което се очаква
Коментари Харесай

Испанското правителство започна заседанието си за съдбата на Каталуния

Испанското държавно управление стартира изключителното си съвещание, на което се чака да одобри ограничения за вдишване на контрола над самостоятелния регион Каталуния, предадоха международните организации.

Министрите се събраха в 10 ч. локално време (11 ч. наше време) в резиденцията на испанския министър-председател – двореца „ Монклоа “... където през 1978 година дефинитивно е контрактуван автономниятстатут на Каталуния.

След края на срещата министър председателят Мариано Рахой ще разгласи какви за признатите ограничения. Те ще бъдат подложени на гласоподаване в Сената.

Очаква се държавното управление да се разгласи за активиране на член 155 от испанската конституция , който разрешава на Мадрид да суспендира самостоятелния статут на всяка област, в случай че тя не извършва уговорките си към страната. Сенатът обаче би трябвало да даде утвърждението си за тази мярка, преди тя да влезе в действие.

Вчера към този момент беше обявено, в държавното управление и главната опозиционна партия са се разбрали в Каталуния да бъдат създадени парламентарни избори през януари.

Същевременно допитване на организация ХЕСОП, оповестено през днешния ден в каталунския в. „ Периодико “, демонстрира, че болшинството от хората в Каталуния мислят, че противоречивият референдум за самостоятелност, създаден на 1 октомври, не дава законова основа за отделянето на Каталуния от Испания , съобщи ДПА.

55,6% от каталунците считат, че районният парламент няма мандат за оповестяване едностранно на независимостта на региона, демонстрира допитването. Данните от него сочат още, че 68,6% от каталунците желаят произвеждането на нови районни избори, с цел да се позволи конституционната рецесия сред Каталуния и останалата част на Испания. 68,3% поддържат и започването на договаряния за конституционни промени, които ще разрешат на Каталуния да получи повече автономност, вместо да се стига до цялостна самостоятелност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР