Испанското правителство помилва днес деветима каталунски сепаратистки лидери, вкарани в

...
Испанското правителство помилва днес деветима каталунски сепаратистки лидери, вкарани в
Коментари Харесай

Испания помилва излежаващите присъди каталунски сепаратистки лидери

Испанското държавно управление помилва през днешния ден деветима каталунски сепаратистки водачи, вкарани в пандиза поради ролята им в организирането на противозаконния референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година, предадоха международните организации.

Испанският министър председател Педро Санчес съобщи в предавано по малкия екран послание, че решението е належащо, с цел да има помиряване.

" Ние желаеме да стартираме нов стадий от разговора и...веднъж вечно да спрем опълчването ", сподели той.

Премиерът съобщи, че помилванията са частични и че остава в действие възбраната за заемане на публични длъжности от наказаните сепаратисти.

Санчес дефинира помилванията като жест на благосклонност и като първа стъпка в процеса по споразумяване на острия политически спор сред испанското държавно управление и Каталуния.

Според социологически изследвания множеството испанци са срещу помилванията. Мярката също по този начин среща опозиция от испанската десница и доста представители на левицата, което я прави опасен политически ход за Педро Санчес.

Оглавяваната от Санчес ляво държавно управление на малцинството обаче се нуждае от поддръжката на каталунските депутати, с цел да прокарва нови бюджети и значими закони, а министър-председателят упорства, че твърдолинейният метод и бездействието на предходните консервативни държавни управления не са довели до споразумяване на задълбочаващия се спор.

През 2019 година сепаратистките водачи получиха присъди сред девет и 13 години затвор по обвинявания в противодържавна активност и корист с публични финансови средства.

Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, който получи най-тежката присъда от 13 години затвор, и останалите наказани политици ще бъдат освободени, откакто прекараха зад решетките три години и половина.

Според испанското държавното управление помилванията могат да бъдат анулирани, в случай че помилваните се опитат да оглавят нов опит за разединение на Каталуния от Испания.

Един от водачите, Раул Ромева, който беше наказан на 12 години затвор, сподели, че Каталуния ще продължи битката си за самоопределяне.

" С помилването на деветима души те няма да скрият репресиите, които не престават да упражняват против стотици сепаратисти. Ние няма да се откажем от битката: прошка и самоопределяне! ", съобщи той в Туитър.

Деветимата водачи би трябвало да бъдат освободени от пандиза, откакто помилванията бъдат оповестени в испанския държавен вестник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР