Испанското правителство е решено да поеме контрол над Каталуния като

...
Испанското правителство е решено да поеме контрол над Каталуния като
Коментари Харесай

Поемането на контрола над Каталуния

Испанското държавно управление е решено да поеме надзор над Каталуния като в профил от служба нейните водачи , защитаващи самостоятелност, само че задачата се обрисува сложна в един доста самостоятелен регион, в който една част от популацията е подготвена на непокорство.

 
Мерките за премахване от служба на сепаратисткия министър председател Карлес Пучдемон и на неговия кабинет, основаващи се на член 155 от конституцията, би трябвало да влязат в действие незабавно след публикуването им в Държавен вестник. Те плануват също слагане под надзор на полицията и на районните държавни медии.
 
Това е огромна спънка за действително определяне на надзор над Каталуния .

 
Само 9 % от държавните чиновници в Каталуния - 26 000 души, принадлежат към централната администрация.
 
Това е много по-малко в сравнение с в Андалусия (9 процента) и в региона на Мадрид (39 процента). Според в. " Паис " страната разполага директно там едвам с 842 съдии и 5900 представители на силите на реда . Което изяснява това, че тя трябваше да изпрати като подкрепление близо 10 000 членове на Гражданската армия и служители на реда, настанени частично на круизни кораби.

 
Тази мярка рискува да се трансформира в доста сложна задача за държавното управление на Мариано Рахой : какво да се направи, да вземем за пример, в случай че Карлес Пучдемон, който не признава ограниченията на Мадрид, откаже да напусне кабинета си?
 
" Ако той се барикадира, закононарушенията му ще се усилят " и " нищо от това, което ще прави, няма да има годност ", дава отговор държавен източник в Мадрид.

При всички случаи решението за това " да бъде изпъден " или " задържан " , в случай че стартира да оказва опозиция, ще би трябвало да бъде взето от арбитър и ще би трябвало да се извърши от каталунската полиция, прибавя този източник.
 
В този район със 7,5 милиона поданици, който е с размера на Белгия и е доста ревностен във връзка с своята автономност, последователите на самостоятелност са привикнали да излизат на улични митинги, с цел да поддържат водачите си.

 
Колектив " На крайник за мира " популяризира необятно указания за " мирна тактика за избавление ": да се подхващат акции за " отвод на съдействие ", включващи стачки или протест, или " гражданско непокорство ".
 
От 304 000 държавни чиновници в Каталуния, от които 167 000 работят за районната администрация и 84 000 - за кметствата, някои биха могли да се подчинят с отвращение.
Заместник министър-председателката Сорая Саенс де Сантамария Антон предизвести: може да има " уволнения за чиновниците, които биха траяли намерено да не зачитат конституцията ".
 
" Ние няма да признаем една администрация, която не произлиза от изборните урни на каталунския народ ", предизвести Рамон Фон, представител на синдиката на учителите Устек, който съставлява болшинството в бранша в Каталуния, като увери въпреки всичко, че не са дадени точни указания.

 
Една част от пожарникарите също издигна закани в този смисъл. " Ако път е блокиран (от демонстранти) и изискат от нас да го отворим, евентуално е ние да не отговорим ", изясни за Агенция Франс Прес един от тях, поискал анонимност.
 
Друга огромна спънка: установяването на надзор над каталунската полиция - Мосос д'Ескуадра.
 
" Разбира се, че това няма да е нито елементарно, нито прелестно! Не би се приело добре това служител на реда или някой извън да пристигна да поеме надзор над Мосос ", показва за Агенция Франс Прес Рамон Козио, представител на синдиката на служителите на реда СУП, представляващ болшинството от служителите на реда.

 
Отношенията сред Мосос и подразделенията на националната полиция бяха подложени на тежко тестване след неразрешения от управляващите референдум за самоопределяне на 1 октомври, който бе белязан от прояви на полицейско принуждение, които не попречиха на вота в множеството от секциите.
 
" Рахой ни сподели, че добре е подготвил всичко за референдума, а след това се оказа, че не е ", разяснява Жозеп Борел, социалист, който подлага на критика по едно и също време последователите на независимостта и Мариано Рахой.
 
Установяването на надзор над каталунските медии , което държавното управление на Мариано Рахой оправдава с нуждата от " надеждна, справедлива и уравновесена информация ", ще бъде също предизвикателство поради визията за нарушение на свободата на печата, което това би основало.

 
Трите медии - ТВ3, Радио Каталуния и Каталунска осведомителна организация, които имат близо 2300 чиновници - дефинираха в сряда този опит като " неприемлива интервенция ".
Един от дребното плюсове за испанската страна: тя държи парите.

Финансите на каталунското държавно управление към този момент са сложени под контрол от септември и още от края на октомври то няма да може да заплаща на своите чиновници и да заплаща задълженията си.
 
Данъчната администрация остава в ръцете на на централната власт и на нейните чиновници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР