Испанското градче Буньол, област Валенсия, днес е домакин на традиционната

...
Испанското градче Буньол, област Валенсия, днес е домакин на традиционната
Коментари Харесай

Бой с домати в центъра на испанско градче

Испанското градче Буньол, област Валенсия, през днешния ден е хазаин на обичайна борба с домати. Томатина е най-големият доматен фестивал в света. Провежда се всяка година, в последната сряда на месец август, и в действителност е най-големият пердах с домати в света! Това събитие притегля тъкмо толкоз многохилядна аудитория и участници, колкото и Октоберфест в Германия.

Местните чакат фестивала с извънредно неспокойствие и невъобразима страст. Всяка година доматите, които са негодни за приложимост, грижливо се натрупат за този исторически пердах. Наричат го още жестоко стълкновение, в което целия град почервенява.

Фестивалът продължава една седмица с доста музика, паради, танци, фойерверки и всичко друго, което всекидневно е част от един фестивал. В нощта преди великия доматен пердах, участниците се съревновават в съревнование по подготвяне на паеля. В 10 часа сутринта в деня на доматеното стълкновение първото събитие на Томатина е покриването на дървен дирек с лой. Камиони влизат в града и стоварват тонове домати. Но механически фестивалът не стартира, до момента в който някой храбрец не изкачи намазания с лой дирек и не доближи пушения свински бут на върха му.

Това, несъмнено, е съвсем невероятно и никой няма самообладание да чака някой да се мъчи да се изкачва по омазнения дирек, по тази причина боят просто и доброволно започва… и всичко се трансформира в един голям, доматен, червен безпорядък, споделя уеб страницата Пътешественик. Всеки се бие за себе си, действително никой не знае за какво, и всичко това продължава тъкмо един час. След това никой няма право да хвърля повече домати.

Въпреки офанзивите в Барселона и Камбрилс този месец, ограниченията за сигурност на “Томатина “ ще бъдат на процедура същите, както през предходната година. Хората в Буньол споделят, че животът би трябвало да продължи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР