Испанският Рубиалес е изправен пред призиви да бъде уволнен след „отвратителната“ целувка на Хермосо

...
Испанската женска футболна лига поиска президентът на испанската федерация Луис
Коментари Харесай

Испанската женска футболна лига поиска президентът на испанската федерация Луис Рубиалес да бъде уволнен за това, че целуна звездата Джени Хермосо по устните след мача на страната Победа на Световната купа, описвайки поведението му като „отвратително“.

Ръководителят на Испанската футболна федерация (RFEF) 46-годишният Рубиалес беше силно критикуван за това, че целуна Ермосо по устните след триумфа на нейния отбор с 1-0 над Англия във финала на Световното първенство за жени в Сидни в неделя.

В изявление в сряда профсъюзът FUTPRO заяви, че Хермосо е призовал за предприемане на „примерни мерки“ срещу Рубиалес.

„Моят синдикат FUTPRO, в координация с моята агенция TMJ, се грижат за защитата на моите интереси и поеха ролята на мои събеседници по този въпрос“, цитира Хермосо да казва.

Съюзът продължи изявлението, като добави: „Ние работим така, че действия като тези, на които станахме свидетели, да не останат ненаказани, да бъдат санкционирани и да бъдат приети подходящи мерки за защита на футболистите от действия, които са недопустими.“

Инцидентът, който се случи, когато Рубиалес връчваше златните медали на играчите, след като те победиха Англия с 1:0 на финала в неделя, предизвика възмущение в и извън Испания и много хора, включително министри от правителството, поискаха оставката му.< /p>

FUTPRO ще се срещне в понеделник с втория вицепремиер на Испания Йоланда Диас, за да гарантира, че действията на Рубиалес са „надлежно санкционирани“.

„Безпрецедентен международен позор“

Испанската женска футболна лига, La Liga F, призова Рубиалес да бъде уволнен и каза, че е подала жалба до президента на Националния спортен съвет (CSD) за неговите „много сериозни действия и поведение“.

„Просто не може да се толерира шефът да хване служителката си за главата и да я целуне по устата“, се казва в него.

„Последващите обосновки са, както го описа министър-председателят, „неадекватни“.“

„Не става въпрос само за целувката. Да празнуваш триумфа на президентския балкон, докато държиш гениталиите си до кралицата, е неприемливо и отвратително.”

Тази критика беше препратка към друг инцидент в неделя вечерта, излъчен по целия свят, който изглежда показваше как Рубиалес хваща гениталиите си с две ръце, за да отпразнува победата на Испания.

„Едно от най-великите подвизи в историята на испанския спорт беше опетнено от неудобното поведение на най-висшия представител на испанския футбол, който за пореден път и воден от своето постоянно и обичайно желание за лидерство, разкри, че не е до позицията, която заема“, добавиха от женската лига.

„Това е инцидент, който влезе в историята на световния спорт и, което е още по-сериозно, завинаги ще бъде свързан с нашия национален отбор за жени“, каза La Liga F, който го описа като момент на „безпрецедентен международен позор за“ Марка Испания“, за испанския спорт и за женския футбол по света“.


„Задължени да предприемат допълнителни мерки“

Рубиалес, който първоначално нарече критиците си „идиоти“, издаде видео извинение късно в понеделник, но то не успя да потуши шума.

По-рано в сряда испанското правителство поиска прозрачност и спешни действия от футболната федерация.

Във вторник RFEF свика спешна среща за петък и активира вътрешно разследване на инцидента.

Виктор Франкос, министър на спорта на Испания и президент на спортния съвет на страната (CSD), каза, че съветът ще предприеме действия, ако RFEF не го направи – те могат да отнесат случая до испанския Спортен административен съд.

„Предполагам, че това, което отговорните хора ще направят, е да разговарят с двете замесени страни и да издадат доклад“, каза Франкос пред радиостанция Cadena Ser.

„Лично казах на федерацията, че този доклад трябва да бъде прозрачен и спешен, защото, ако не е, очевидно сме длъжни да предприемем съответните допълнителни мерки.“

„Дълбоко ниво на мизогиния и сексизъм“

Испанският премиер Педро Санчес каза във вторник, че извинението на Рубиалес за целувката е недостатъчно.

Американският нападател Меган Рапино, една от най-известните играчки в света, беше остра в интервю за The Atlantic във вторник.

„В какъв обърнат свят се намираме? На най-голямата сцена, където трябва да празнувате, Джени трябва да бъде физически нападната от този човек“, каза Рапиное, добавяйки, че поведението на Рубиалес на финала описва „дълбоко ниво на мизогиния и сексизъм“.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР