Испанският прокурор поиска европейска заповед за арест на бившия каталунски

...
Испанският прокурор поиска европейска заповед за арест на бившия каталунски
Коментари Харесай

Испания поиска европейска заповед за арест на Пучдемон

Испанският прокурор изиска европейска заповед за арест на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон и 4 от неговите някогашни районни министри , съобщи Агенция Франс Прес.
По-рано испанската прокуратура изиска 8 от членовете на отстраненото от служба каталунско държавно управление да бъдат сложени под арест до момента в който трае следствието. Според прокуратурата единственият политик, който може да остане на независимост до старта на правосъдното съвещание, е някогашният районен стопански министър Санти Вила.
В същото време Върховният съд на Испания отсрочи за 9 ноември чуването на шестима някогашни членове на каталунския парламент, в това число някогашния ръководител Карме Форкадел. Дотогава те ще бъдат сложени под полицейско наблюдаване.
Днес започнаха слушанията в испанския Национален съд. От 14-те членове на сваленото от Мадрид каталунско държавно управление, които получиха призовки, петима не се явиха, в това число Пучдемон, който при започване на седмицата избяга в Белгия. Испанските управляващи задействаха правни механизми против членове на бившето каталунско управление, взели участие в признатата от районния парламент декларация за самостоятелност предишния петък. В отговор Мадрид суспендира самостоятелните права на региона и пое директен надзор върху администрацията според член 155 от Конституцията на Испания.
Каталунските водачи може да бъдат съдени за протест, антидържавна активност и корист с държавни средства. За протест испанското правораздаване планува оптималната присъда до 30 година затвор, съобщи Фокус.
Към момента Пучдемон се намира в Брюксел. По-рано наетият от него белгийски юрист Пол Бекерт съобщи, че клиентът му е безапелационен, че няма да се върне в Испания поради заплахата да бъде задържан и желае да даде показания в Белгия. Адвокатът съобщи, че атмосферата в Испания не е добра и че неговият клиент желае да се дистанцира, само че е подготвен да сътрудничи с испанските правосъдни управляващи.
Председателят на Върховния съд на Испания Карлос Лесмес заяви, че Испания може да издаде европейска заповед за арест за Карлес Пучдемон. „ Когато някой не се яви, откакто е бил привикан от арбитър да даде показания, в Испания или всяка друга стана от Европейски Съюз е обикновено да бъде издадена заповед за арест “, сподели Лесмес пред Reuters.
Хиляди хора се събраха пред седалището на каталунското държавно управление в Барселона, с цел да показват поддръжката си за бившето управление на самостоятелния район.
Междувременно, Испанската централна банка предизвестява за икономическите последици от каталунската политическа рецесия. Според банката, несигурността може да окаже отрицателно въздействие на икономическия напредък на страната.
Институцията преглежда два разновидността на развиване на рецесията. Първият е краткотраен интервал на неустановеност през четвъртото тримесечие на 2017 година което може да повлияе със спад от 0,3% в прогнозите за напредък до края на 2019 година
Ако рецесията обаче продължи оттатък този интервал, това може да докара до 2,5-процентно намаляване в брутния вътрешен артикул на страната в интервала сред края 2017 и 2019 година Това би могло да тласне каталунската стопанска система към криза, предизвестява Централната банка на Испания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР