Испанският премиер социалист Педро Санчес се очаква днес да обяви

...
Испанският премиер социалист Педро Санчес се очаква днес да обяви
Коментари Харесай

Педро Санчес се очаква да обяви днес предсрочни избори

Испанският министър председател социалист Педро Санчес се чака през днешния ден да разгласи предварителни парламентарни избори след утринното съвещание на кабинета. Това става откакто тази седмица Народното събрание не одобри бюджета му за 2019 година и по този метод нанесе тежък удар на неговото държавно управление на малцинството, съобщи Ройтерс. Кабинетът на премиера заяви, че след съвещанието Санчес ще приказва пред медиите, което ще стане в 10 ч сутринта (9 ч по Гринуич).

Вчера финансовият министър Мария Хесус Монтеро удостовери, че след претърпяното бюджетно проваляне в сряда, ще бъдат свикани избори, само че пред радио КОПЕ тя съобщи, че към момента не е определена дата за тях.

Възможна дата е 28 април, загатва се и 14 април, споделиха източници на Ройтерс в испанското държавно управление и Испанската социалистическа партия. За допустима дата се счита и 26 май, което би я трансформирало в "супер неделя " на избори, тъй като по този начин парламентарните избори ще се състоят в един ден с районните и европейските.

Евентуалните предварителни парламентарни избори ще се състоят в конюнктура на все по-фрагментиран политически пейзаж в Испания, който заменя властвалия десетилетия наред двуполюсен модел, а също по този начин и на фона на появилия се още веднъж във фокуса на вниманието поляризиращ въпрос за каталунската самостоятелност, отбелязва Ройтерс.

Социологическите изследвания от последните седмици сочат, че нито една партия няма да успее да събере задоволително гласове, с цел да ръководи независимо.

Макар и сега социалистите да водят, проучванията на публичното мнение демонстрират, че те и противопоставящата се на ограниченията за строги икономии партия "Подемос " общо няма да получат задоволително гласове, с цел да ръководят. Това оставя отворен въпросът дали десноцентристката партия "Сиудаданос " би се съюзила с тях или ще се включи в обединяване към консервативната Народна партия и крайнодясната партия "Вокс ".

Санчес пристигна на власт през юни предходната година откакто ръководството на неговия предходник от Народната партия Мариано Рахой - станало непопулярно след години на стратегии за икономии и унизено от корупционен скандал - падна при избор на съмнение. Но в случай че разполагаха единствено с по-малко от една четвърт от местата в Народното събрание, социалистите разчитаха на районни и по-малки партии, с цел да ръководят.

Тази седмица Санчес се оказа притиснат в ъгъла, откакто каталунците, които преди този момент подкрепяха държавното управление му, го изоставиха, с цел да оказват помощ проектобюджетът да не мине. Допреди няколко седмици за доста хора в ръководещите кръгове пожеланото време за предварителни избори беше октомври, само че публични лица обявиха, че ще бъде изненада Санчес да избере точно този месец от годината предвид на бюджетното проваляне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР