Испанският премиер Мариано Рахой даде пет дни на каталунския лидер

...
Испанският премиер Мариано Рахой даде пет дни на каталунския лидер
Коментари Харесай

Пучдемон получи пет дни срок да изясни позицията си за независимостта


Испанският министър председател Мариано Рахой даде пет дни на каталунския водач Карлос Пучдемон, с цел да обясни позицията си за това дали е оповестил независимостта на района, съобщи източник от държавното управление в Мадрид.

По думите му, в случай че Пучдемон удостовери, че е оповестил разединение от Испания, то централната власт ще му даде спомагателни пет дни до 19 октомври, с цел да премисли решението си, преди Мадрид да анулира независимостта.

По-рано през днешния ден водачът на испанската опозиционна Социалистическа партия Педро Санчес съобщи, че неговата политическа мощ и държавното управление са се съгласили да прегледат опциите за възможни промени на конституцията, с цел да може да бъде решена рецесията с Каталуния.

„ Споразумението, което имам с премиера, е за отваряне на политическия път, пътят на конституционните промени “, сподели Санчес и добави, че дебатът ще бъде фокусиран върху това „ по какъв начин Каталуния да остане в Испания, а не по какъв начин да я напусне “.
Санчес уточни също, че ще бъде образувана парламентарна комисия, която да прегледа разпределението на властта сред централното испанско държавно управление и каталонското в границите на шест месеца. Това ще бъде последвано от преразглеждане на конституцията от 1978 година, като ще търси нов модел за определяне на връзките сред Каталуния и останалата част на Испания, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР