Испанският Национален съд оправда двамата агенти от Каталунската полиция, които

...
Испанският Национален съд оправда двамата агенти от Каталунската полиция, които
Коментари Харесай

Съдът се произнесе: Гардовете на сепаратист номер 1 са невинни!

Испанският Национален съд оправда двамата сътрудници от Каталунската полиция, които са придружавали някогашния районен министър председател Карлес Пучдемон по време на ареста му в Германия през 2018 година.

Според съдията по делото дейностите им не съставляват закононарушение за прикриване, макар че са знаели, че Пучдемон се търси с европейска заповед за арест.

Това е втора оправдателна присъда, откакто през октомври 2020 Националният съд оправда началникът на Каталунската полиция по време на противозаконния референдум за самостоятелност.

По думите на двамата сътрудници те са били с Пучдемон в почивните си дни, само че като придружители, а не като въоръжена защита. Първоначално са били във Ватерло до Брюксел, където са пазарували вместо него и са сглобявали мебелите в къщата му, а по-късно са получили задача да го вземат от Стокхолм и да го върнат в Брюксел, два дни откакто излезе Европейската заповед за ареста му.

Въпреки че отхвърлиха да дават отговор на въпроси на прокурора, посредством юристите им стана ясно, че са желали да „ оказват помощ на Карлес Пучдемон да се върне в белгийската столица и да се съобщи на прокуратурата, без да го арестуват по пътя ".

На 25 март 2018 година на границата сред Дания и Германия обаче са спрени от граничните управляващи и откакто са го разпознали, Пучдемон е арестуван за 13 дни в ареста, до момента в който немски съд реши, че няма основателна причина и го пуска под гаранция от 75 хиляди евро.

Прокуратурата изиска по три години затвор за двамата и още толкоз, през които нямат право да работят като сътрудници, само че съдията ги оправда.

Карлес Пучдемон и още пет някогашни съветници избягаха в Брюксел на 31 октомври 2017 година след извършения противозаконен референдум за самостоятелност на Каталуния.

Новото районно държавно управление на Пере Арагонес се пробва да контракти с испанския министър председател Педро Санчес прошка за тях, само че позицията на централното държавно управление е, че те би трябвало да се върнат и да се предадат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР