Испанският крал Фелипе VI провежда срещи с партийни лидери, за

...
Испанският крал Фелипе VI провежда срещи с партийни лидери, за
Коментари Харесай

Испанския крал се среща с партийните лидери за формирането на правителство

Испанският крал Фелипе VI организира срещи с партийни водачи, с цел да излезе от задънената улица към образуването на ново държавно управление след неубедителните избори предишния месец, съобщи Агенция Франс Прес.


Испания се ръководи от служебно държавно управление с лимитирани пълномощия, ръководено от Педро Санчес, от 23 юли, откакто общите избори не дадоха ясно болшинство.

Въпреки че неговата социалистическа партия приключи на второ място след консервативната " Народна партия " (НП), тя има повече евентуални сътрудници и затова по-добри шансове.

Санчес се пробва да завоюва гласоподаване за институция в Народното събрание, което дефинира кой ще образува държавното управление, с поддръжката на крайнолевия си сътрудник “Сумар “ и по-малки районни партии, в това число сепаратистите в Каталуния.

Кандидатът на Социалистическата партия за ръководител на Народното събрание беше определен предходната седмица от обединението, третата по мощ служба в Испания след краля и министър-председателя.

Лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхо обаче твърди, че защото неговата партия завоюва най-вече места, 137 от 350 в Народното събрание, той би трябвало да бъде помолен от краля да сформира държавно управление.

Национален парк, даже с поддръжката на крайнодясната " Вокс ", към момента няма да доближи 176-те гласа, нужни за болшинство.

Феликс Боланос, министър в кабинета на Санчес, сподели през вчерашния ден, че би било " загуба на време " номинацията на Фейхо да се подложи на гласоподаване за институция, защото е невероятно да си обезпечи задоволително поддръжка.

Кралят стартира диалози с по-малки партии и ще се срещне с главните партийни водачи на следващия ден, завършвайки с Фейхо.

Традиционно спечелилият най-вече места е поканен да сформира държавно управление, само че кралят може да избере други водачи, в случай че се окаже, че те са в по-добра позиция да обезпечат постоянен кабинет.

След това номинираният партиен водач би трябвало да завоюва гласуването, с цел да встъпи в служба.

Ако към момента има задънена улица два месеца след първото гласоподаване, кралят би трябвало да свика нови избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР