Испанските депутати не подкрепиха кандидатурата на социалиста Педро Санчес за

...
Испанските депутати не подкрепиха кандидатурата на социалиста Педро Санчес за
Коментари Харесай

Испанските депутати не подкрепиха социалиста Педро Санчес за премиер

Испанските депутати не поддържаха кандидатурата на социалиста Педро Санчес за министър председател на страната, предадоха международните организации.

Това беше второто гласоподаване в Народното събрание в границите на седмицата. Във вторник Санчес не получи безусловно болшинство и по този начин се стигна до гласуването през днешния ден, за което му беше нужно нормално болшинство. До последния миг Санчес водеше договаряния с радикалната левица Подемос, с цел да си обезпечи нейната поддръжка, само че в последна сметка това не се случи.

При гласуването през днешния ден Санчес получи 124 гласа "за " от всички депутати от Социалистическата партия плюс един народен представител от по-малка партия. "Против " гласоподаваха 155 депутати. "Въздържали се " гласоподаваха 67 депутати. Санчес трябваше да получи поддръжката на 176 депутати от общо 350.

Малко преди вота Санчес призна, че няма да успее да го завоюва и сподели, че договарянията с Подемос за сформиране на коалиция са се провалили. "Споразумението не е допустимо ", съобщи Санчес и укори Подемос за неуспеха. Той съобщи, че настояванията на Подемос за власт в държавното управление са били прекомерно високи.

Източници от Подемос споделиха, че нейните депутати ще се въздържат при гласуването, добавя Ройтерс. Лидерът на Подемос Пабло Иглесиас пък прикани Санчес да продължи да договаря с неговата партия, а не да води страната към нови избори.

Сега депутати имат период до 23 септември, с цел да реализиран пробив в политическата задънена улица или Испания я чакат национални избори за четвърти път за пет години. През този интервал Санчес може да направи нов опит да си обезпечи парламентарна поддръжка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР