Испанска атлетка на 50 години излезе на дневна светлина, след

...
Испанска атлетка на 50 години излезе на дневна светлина, след
Коментари Харесай

Жена прекара 500 дни в пещера без контакт с външния свят

Испанска атлетка на 50 години излезе на дневна светлина, откакто живя 500 дни в дълбока 70 метра пещера в Гранада. През това време не е имала контакт с външния свят. Тя е взела участие в опит, следен от учени за проучване на опциите на човешкия мозък и на сърдечния темп.

Беатрис Фламини, елитна спортистка и катерач, е подобрила международния връх за най-дълго време, прекарано в пещера, оповестиха от екипа й. Тя е била на 48 години, когато влиза в пещерата, и е отбелязала два рождени дни подземен, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на Ройтерс.

Предизвикателството й стартира на 20 ноември 2021 година, събота, преди началото на войната в Украйна, преди края на рестриктивните мерки в родната й Испания поради пандемията от КОВИД-19 и преди гибелта на кралица Елизабет Втора.

Достъпът на медиите до излизането й от пещерата на пролетното слънце в южната част на Испания е бил стеснен, само че националната телевизия TVE е посочила по какъв начин Фламини излиза от пещерата с тъмни очила. Членовете на екипа й, с маски на лицата, я прегръщат. След това тя споделя, че е било „ чудесно, несравнимо “. И прибавя, че е мълчала година и половина. През това време е говорела единствено със себе си.

„ Ако позволите, ще взема душ – не ме е обливала вода от година и половина “, декларира тя на репортера.

В пещерата Фламини е правила извършения, с цел да се поддържа във форма, рисувала е, плела е вълнени шапки. Запечатвала е дните си с две камери, прочела е 60 книги, употребила е 1000 литра вода, изясняват от екипа й.

Състоянието й се следили психолози, откриватели и спелеолози, както и треньори по физическа кондиция, само че с нея не е имало контакт. Според испанската организация ЕФЕ експертите са били от университетите на Гранада и Алмерия, както и от клиника в Мадрид. Изследвани са въздействията на обществената изолираност и на краткотрайната дезориентация при възприемането за време, неврофизиологичните и когнитивни промени, които настъпват при хората, живеещи подземен, въздействието върху сърдечния темп и съня.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР