Испания затвори за кратко въздушното пространство над североизточната си област

...
Испания затвори за кратко въздушното пространство над североизточната си област
Коментари Харесай

Испания затвори небето си заради падаща китайска ракета от Космоса

Испания затвори за малко въздушното пространство над североизточната си област Каталуния и три други района поради предстоящо прехвръкване на парчета от китайска ракета, оповестява " Ройтерс ".

" Поради риска, обвързван с прекосяването на галактическия обект CZ-5B през испанското въздушно пространство, полетите са изцяло лимитирани от 09:38 ч. до 10:18 ч. в Каталуния и други общини ", осведомиха в Туитър куталунските управляващи за изключителни обстановки.

Long March 5B (CZ-5B) - най-мощната китайска ракета, беше изстреляна на 31 октомври от Южен Китай, с цел да достави последния модул на китайската галактическа станция, която сега се построява.

Докато гравитацията притегля ракетата назад към Земята, се чака по-голямата част от нея да изгори при повторното нахлуване в атмосферата. Има обаче опасения, че могат да останат обилни по величина парчета.

Службата на Европейския съюз за галактическо наблюдаване и следене заяви, че отломките най-вероятно ще навлязат още веднъж в земната атмосфера в средата на Атлантическия океан и ще се приземят в морето. Тя обаче предизвести, че Северна Испания и Португалия, както и Южна Италия също попадат в евентуалната траектория на ракетата.

Статистическата възможност за удар върху земята в обитаеми места е ниска, успокоиха от службата. " Тези прогнози обаче са несигурни и по-добра оценка ще бъде допустима едвам малко преди повторното нахлуване в атмосферата ".

Това беше четвъртият полет на ракетата Long March 5B от първото ѝ изстрелване през май 2020 година

Тогава фрагменти от ракетата паднаха в територията на Кот д`Ивоар и нанесоха вреди по няколко здания в западноафриканската страна.

Отломки от втория полет на ракетата паднаха в Индийския океан, а остатъци от третия - в морето Сулу край Филипините.

Повторното нахлуване на ракетата в атмосферата е нормална интернационална процедура, съобщи представителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на постоянен брифинг през днешния ден в отговор на въпрос дали Китай е подхванал ограничения за понижаване на рисковете.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР