Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да

...
Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да
Коментари Харесай

Тревожно! Листериозата в Испания вече е международна заплаха

Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), с цел да предизвести, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза към този момент е интернационална опасност, съобщи "Ел паис ".
Инфекциозното заболяване, от което боледуват и хора, и животни (диви и домашни), е породено от мощно устойчива бактерия. Може да докара до разнообразни затруднения - увреждане на нервната система, сепсис, менингит или енцефалит. При бременност може да засегне плода. Може да се стигне до гибел, както преди няколко години в Дания. И в Испания досега има регистриран най-малко един смъртен случай.
Предупредени са и европейските управляващи поради "възможността да се разпознават случаи на листериоза в други страни ", написа вестникът. Според източници от здравното министерство в Мадрид мярката е защитна поради заплахата туристи да са яли инфектирани артикули в Испания.
Причината е, че източникът на болестта е месо, създадено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá. Затова множеството регистрирани случаи на болестта са в Андалусия (над 130), има други в Каталуня, Астуриас, Арагон и Естремадура. Това значи, че листериозата се е популяризирала и в северни, западни и източни провинции на Испания.
Случаите на болни, регистрирани в страната, се усилват бързо тази седмица - от вторник до сряда броят им е повишен с 18, а "подозрителните " са 523 (хора със признаци, сходни на тези при листериоза, при които обаче се чака спомагателен разбор за потвърждение).
Властите в Андалусия са упреквани, че са изчакали пет дни, преди да стартират да изтеглят продуктите, при които е записана болестта.
Според уеб страницата на телевизия La Sexta част от месото към този момент е била публикувана отвън Андалусия - най-малко 225 кг са доставени в Мадрид, в прилежащи на Андалусия провинции и даже на Канарските острови.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР