Испания регистрира най-горещата си температура за април в четвъртък, достигайки

...
Испания регистрира най-горещата си температура за април в четвъртък, достигайки
Коментари Харесай

Извън контрол: Испания подобри температурния рекорд за април за всички времена

Испания записва най-горещата си температура за април в четвъртък, достигайки 38.7 градуса по Целзий за първи път в историята, заяви метеорологичната работа на страната.

Рекордните градуси са измерени на летището в Кордоба в Южна Испания малко след 17 ч локално време.

В продължение на дни гореща вълна удари Испания с температури с 10-15C по-високи от нормалните за април.

" Това не е обикновено. Температурите са изцяло отвън надзор тази година ", сподели Кайетано Торес, представител на испанската метеорологична работа, пред Би Би Си.

Експертите бяха сюрпризирани от мащаба на горещините, през които минава Южна Испания. " Тази жега в Испания е безусловно рискова, невиждана с температури, невиждани до момента през април. На някои места върховете са бити с марж от 5 градуса, което е нещо, което се е случвало единствено няколко пъти в метеорологичните станции по света, " сподели Максимилиано Херера, климатолог, който ръководи " Туитър " акаунт за рискови температури.

На учебните заведения ще бъде позволено да приспособяват своите графици, с цел да избегнат най-лошото от жегата. Метрото на Мадрид има влакове, които минават по-често от нормално, с цел да се предотврати дълго очакване на перона, а публичните плувни басейни се чака да отворят месец по-рано от нормалния май.

 Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 година са съдействали за гибелта на над 15 000 души Рекордните жеги в 5 страни в Европа през 2022 година са съдействали за гибелта на над 15 000 души

Според метеоролозите композиция от фактори е виновна за изключителните температури, следени там тази седмица.

Горещото време в Северна Африка изтласква топлината в Европа. Метеорологичната система с високо налягане плюс ясното небе над Иберийския полуостров разрешава повече слънчева светлина да стигне до повърхността на Земята, която към този момент е толкоз суха, че не може да изпари топлината.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР