Испания планира агресивно нападение срещу сепаратистите. Това заяви уволненията премиер

...
Испания планира агресивно нападение срещу сепаратистите. Това заяви уволненията премиер
Коментари Харесай

Пучдемон: Каталунската република ще трябва да почака

Испания възнамерява нападателно нахлуване против сепаратистите. Това съобщи уволненията министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон по време на дълго чакана конференция в белгийската столица Брюксел, предава news.bg.

Пучдемон разгласи, че ще поддържа районните избори на 21 декември.

" Изборите на 21 декември са предизвикателство, което ще приемем ", акцентира той и добави, че ще уважат резултата от вота.

Медии спекулираха, че Пучдемон може да потърси леговище в Белгия, откакто през вчерашния ден испанската прокуратура разгласи, че някогашният водач и някогашните му министри ще бъдат съдени.

" Не съм тук, с цел да диря политическо леговище или сигурност ", увери той.
По-рано „ Би Би Си " осведоми, че някогашният министър председател на Каталуния е с петима свои министри в Брюксел.

Каталунското държавно управление, по думите му, е на посещаване в Брюксел безсрочно, с цел да притегли вниманието върху каталунския проблем в сърцето на Европа и с цел да изобличи пристрастната правосъдна система на Испания. Той разясни, че част от каталунското държавно управление ще остане в региона, с цел да продължи да извършва политическите си отговорности.

Другата част от каталунското държавно управление, водено от вицепремиера, ще продължи да работи в Каталуния като законни членове на властта.

„ Никога не сме напускали държавното управление. Ние ще продължим да работим, като дадем мощ на тактиката ни за отбягване на конфликт. Няма да избегнем дейностите на правосъдната система, само че ще ги спрем политически ", сподели той.

Според него министрите му желаят да изобличат поляризацията в испанската правосъдна система и да покажат на света " сериозния недостиг на народна власт, който съществува в испанската страна ".

По думите му обвиняванията са образец за " оптималната враждебност на испанската страна ".

„ Те нямат юридическа стойност. Те са гонене на концепция, а не на закононарушения ", сподели Карлес Пучдемон.

Испанският прокурор няма " предпочитание за правораздаване ", а по-скоро " предпочитание за възмездие ", съгласно Пучдемон.

Политикът увери, че не са принуждавали държавните чиновници да заемат позиция за самостоятелна Каталуния.

Той е уверен, че подхванатите старания за самостоятелност би трябвало да бъдат " забавени ", с цел да се избегне неспокойствие.

„ Ако това отношение коства отсрочване на Републиката, одобряваме го ", добави Пучдемон.

Според него република за всички не може да бъде построена на основата на принуждение.

Той посочи, че събитията са го принудили да одобри работен проект, при който приоритет е отбягване на принуждение, тъй като мирът и разговорът постоянно са били приоритет за каталунския народ и държавното управление.

Но някогашният каталунски водач е уверен, че на този стадий не е допустимо разговор с Мадрид, а обвиняванията против него са безпочвени.

Пучдемон е уверен, че каталунският спор е европейски проблем. Той прикани интернационалната общественост да реагира.

На въпрос какъв брой дълго ще остане в Брюксел, той отговори, че зависи от това дали ще получи гаранции за обективен развой против него, с разделяне на управляващите.

" Тогава ние ще се върнем неотложно назад ", увери той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР