Испания и Великобритания постигнаха днес "принципно споразумение" за Гибралтар, предадоха

...
Испания и Великобритания постигнаха днес "принципно споразумение" за Гибралтар, предадоха
Коментари Харесай

Испания и Великобритания постигнаха принципно споразумение за Гибралтар

Испания и Англия реализираха през днешния ден "принципно съглашение " за Гибралтар, предадоха международните организации. Новината бе оповестена от испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес Лая броени часове преди Брекзит публично да стане факт в среднощ (1 ч. българско време утре).

Тя заяви, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно придвижване. Окончателното съглашение сред Мадрид и Лондон ще бъде контрактувано до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната организация на Европейски Съюз Фронтекс по използването на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така бе избегната заплахата от "твърда граница " сред английския анклав в южния завършек на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно придвижване сред тях ще бъде непокътнат. Англия остава непоколебима в поддръжката си за Гибралтар и неговия суверенитет, съобщи английският министър на външните работи Доминик Рааб.

Рааб удостовери уговорката на страната да смекчи последствията за този неин анклав от окончателното й излизане от Европейски Съюз. Той акцентира на значимото значение на запазването на режима на свободно прекосяване на границата, "който явно е в най-хубавия интерес на хората и от двете страни на границата ".

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, с цел да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души. Пристанището на английската територия посреща всяка година 10 милиона туристи - бранш, на който се пада дял от почти една четвърт от нейната стопанска система, отбелязва Ройтерс.

Англия излезе публично от Европейския съюз на 31 януари. До края на тази година обаче е в действие временен интервал, през който разпоредбите на Европейски Съюз важат за нея.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР