Испания е с най-високо ниво на ваксинация сред големите европейски

...
Испания е с най-високо ниво на ваксинация сред големите европейски
Коментари Харесай

Шампионът по ваксиниране Испания се разминава с новата вълна

Испания е с най-високо равнище на имунизация измежду огромните европейски страни, пощадена е от новия скок в броя на инфектираните на континента, само че това не значи, че не я заплашва нова епидемиологична вълна, предизвестяват специалисти.

Травматизирана от първата вълна напролет на 2020 година, страната записва стойност на заразяване, която е измежду най-ниските в Европа - 63 случая на 100 хиляди поданици на двуседмична база. Този индикатор е двойно по-висок в Италия, близо шест пъти в Германия (страната, открила през вчерашния ден връх по брой на новите инфектирани с над 50 000 случая за денонощие) и 12 пъти по-висок във Англия, сочат калкулации на Агенция Франс Прес въз основа на публични данни.

В сряда министър председателят Педро Санчес сподели в Народното събрание, че обстановката е " позитивна " и има " аргументи за удовлетворение с оглед това, което става " в страните в близост. В Испания, където популацията надалеч не е толкоз резервирано към имунизациите, колкото другаде в Европа, 79 на 100 от хората са имунизирани напълно при 67 % във Англия и Германия.

Пълен имунизационен курс в Испания са минали съвсем всички поданици над 70-годишна възраст (99 процента) - повече, в сравнение с във Франция и Италия, с помощта на имунизационната акция, строго следвала възрастовата пирамида. " Това систематизиране на целите провокира закъснение в началото; в последна сметка обаче в дълготраен проект даде по-добри резултати ", изяснява за Агенция Франс Прес Иняки Комас, откривател от Института по биомедицина във Валенсия.

" Културен бульон "

Своята роля изигра и по-мекият климат, който към момента разрешава на испанците да се срещат на открито и да се хранят навън, прибавя той. Вече от месец не е стеснен броят на участниците в всеобщи прояви и нощният живот още веднъж тече; остава обаче задължението да се носят маски на закрито.

Същевременно специалисти предизвестяват, че захлаждането и неприятното време ще вдигнат броя на инфектираните, защото отбраната, обезпечавана от имунизациите, с времето понижава, а новите разновидности носят и нови опасности.
" Тези три фактора са идеалният културен бульон за ковид ", показва Иняки Комас, съгласно който Испания " навлиза в сериозна фаза ". " Знаем по какъв начин се предава вирусът. Щом захладнее и стартира да се смрачава по-рано, човек гледа да влезе някъде, а вирусът се популяризира таман на закрито ", добавя Сесар Карбайо, експерт от незабавното поделение в мадридската болница " Рамон и Кахал ".

" Във вярната посока "

И при все това страната записва едно от най-високите равнища на имунизация в Европа, епидемиолозите се въздържат да приказват за групов имунитет - подобен не може да бъде обезпечен единствено с имунизациите, които не защищават от заразяване. " Испания се движи във вярната посока, само че това не значи, че е достигнала точката, от която няма връщане обратно ", акцентира Салвадор Масип, учител по здравни науки в Отворения университет на Каталуня и създател на труд за " Големите епидемии на съвремието ".

Според Института за данни и оценки в опазването на здравето (IHME) със седалище в Сиатъл (Северозападът на САЩ), броят на случаите в Испания ще пораства от средата на ноември, през декември ще означи скок и ще доближи пик към края на годината. Но даже " равнищата на заразяване да са високи ", " в случай че хората са имунизирани, няма да се разболеят тежко ", споделя успокоително Иняки Комас. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР