Испания е разделена след обявената едностранно от Каталуня независимоств петък.

...
Испания е разделена след обявената едностранно от Каталуня независимоств петък.
Коментари Харесай

Испания назначи временно правителство в Каталуня

Испания е разграничена след оповестената едностранно от Каталуня независимоств петък. Жителите на Барселона честваха цяла нощ. Други се оповестиха за опазване целостта на страната. Напрежението оставаи не е ясно кой ръководи в моментаавтономната република.

В събота испанският министър председател Мариано Рахой назначи краткотрайно държавно управление в Каталуня до провеждането на предварителните избори в региона на 21 декември. Досегашният министър председател на самостоятелната област Карлес Пучдемон обаче не признава решенията на Мадриди прикани битката да продължи с мирни средства.

В някои провинции на региона знамената на Испания са свалени, само че пред постройката на управата и на другите държавни институции в Барселона испанските флагове остават.

Обявяването на самостоятелност на Каталуня отприщи и други сходни митинги. Мароканципоискаханезависимост на република Риф да вземем за пример.

Новото държавно управление на Каталуня

Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, която Христо Стоичков упрекна във франкизъм, стана краткотраен министър председател на самостоятелната област Каталуня. Решението е на испанския министър председател Мариано Рахой, който разпусна районния парламент в Барселона и уволни цялото локално държавно управление отпред с Карлес Пучдемон.

Така беше задействан член 155 от Конституцията в отговор на оповестяването на самостоятелност от страна на Каталуня. Според закона за краткотраен министър председател на региона би трябвало да бъде назначен министър-председателя на Испания, само че той има право да делегира пълномощията си на своя първи вицепремиер. Сорая де Сантамария, която е и министър на териториалните администрации, ще ръководи Каталуня до 21 декември, за когато са планувани предварителни избори.

Ръководителят на техническия секретариат на испанското външно министерство Хуан Антонио Пучсервер поема ръководството на департамента за вътрешни работи на Каталуня. Длъжносттапреди това се изпълняваше от Жоаким Форн.

За нов началник на каталунската полиция " Мосос д'Ескуадра " бе назначен Ферен Лопес, който размени на поста Жозеп Траперо.Траперо е разследван от Върховния съд на Испания за подстрекаване към безредици поради събитията по време на референдума от 20 септември, когато десетки жители пострадаха.

Прокуратурата упреква Траперо, че тойне се е притекъл на помощ на чиновниците на националната Гражданска армия, които били обградени в постройка на каталунското държавно управление от протестиращи последователи на независимостта.

Каталунската полиция е наредила на чиновниците си да останат неутрални в рецесията към опитите за разединение на провинцията от Испания, което е стъпка към попречване на възможен спор, отбелязва Ройтерс.

Пучдемон прикани към мирна опозиция против решението на Мадрид

Междвременно каталунският водач Карлес Пучдемон прикани към " мирна и демократична опозиция " против заповедите, с които испанското държавно управление уволнява каталунската администрация и разпусна районния парламент, предадоха международните организации.

Решението на Мадрид да поеме директно ръководството на Каталуня опонира на волята на каталунския народ, съобщи Пучдемон в ефира на районния ефирен канал " ТВ-3 ".

Той прикани призова каталунците да покажат самообладание, неизменност и религия в бъдещето, осведоми ДПА.

Каталуния ще продължи да се движи по пътя към създаване на независима страна, даде обещание Пучдемон.

„ Сигурни сме, че най-дорият метод да защитим постигнатото до през днешния ден е демократичната съпротива против използването на член 155от Конституцията. Трябва да се защитим от репресиите и заканите без в никакъв случай и по никакъв метод да не изоставяме гражданското и миролюбиво поведение”, съобщи Пучдемон.

За понеделник синдикатите оповестиха обща стачка в символ на митинг против ограниченията на Мадрид.

Протести в поддръжка на единственото на Испания

Успоредно с ликуващите поданици на Барселона към 4000 души стачкуваха против решението за оповестяване на самостоятелност на Каталуня и в отбрана на единството на Испания.

В митинга са участвалии радикални детайли или ултраси, както ги назова локалната преса, съобщи бТВ.

Ултрасите не са били дружно с прануващите, само че са атакувалиредакцията на радио „ Каталуня” с аргумента, че е оръжие запропаганда на сепаратистите. В редакцията по това време е бил вицепрезидентът на радиото.

„ Имахме особено предаване от съвещанието на Народното събрание и получихме от полицията информация, че към нас идва манифестация на последователите заедниството на Испания и че се чакат и ултраси. Опитаха се да влязат с удари и ни нападнаха с камъни и ритници”, описа Джорди Бордапред бТВ.

Обиколките на подръжниците на единна Испания са траяли през цялата нощ. Те са скандирали " да живее Испания ", " улиците постоянно ще бъдат наши " и " Каталуния е Испания ".

Как ще се развият събитията и дали Европа ще се разсъни с нова страна следва да забележим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР