Исландия се готви за масивно вулканично изригване, което може да

...
Исландия се готви за масивно вулканично изригване, което може да
Коментари Харесай

Страхотна, вълнуваща и страшна: Чуйте как звучи земята под Исландия, вулкан се готви да изригне

Исландия се готви за солидно вулканично изригване, което може да унищожи цялостен град, да освободи токсични изпарения и да провокира всеобщи разстройства, оповестява Daily Mail.

Страната подреди евакуации и разгласи изключително състояние, защото сеизмичната интензивност се усилва към вулкана Фаградалсфял, който се чака да изригне през идващите дни.

Сега хората могат да чуят по какъв начин в действителност звучи това изнервящо бумтене с помощта на приложение, което трансформира сеизмичните честоти в звукови тонове. 

Последните данни от звуци са били записани предходната седмица при започване на ноември 2023 година от станцията на Глобалната сеизмографска мрежа, ситуирана на север-североизток от столицата Рейкявик. 

Тази сеизмична интензивност нормално не може да бъде чута, в случай че не разполагате със особено съоръжение, само че откривателите трансформират сеизмичните честоти в звукови тонове . Приложението дейно преобразува криволичещите линии на сеизмометър в звукови данни. 

Listen To The Angry Grumbling Of Iceland's Intense Seismic Activity
— IFLScience (@IFLScience)
„ Това, което чувате, са 24 часа сеизмични данни – цялостни със сигнали за трусове. По-голямата част от тези трусове са свързани с навлизането на магмата в кората на региона Фаградалсфял на полуостров Гриндавик “. Това показва в изказване Сюзан Лий, сеизмолог от Северозападния университет в Исландия. Лий била част от екипа, създал новаторското приложение.  

„ Сеизмичните данни не се чуват непрекъснато, тъй като техните честоти са прекомерно ниски. Така че 24-часовите данни са компресирани в почти 1,5 минути аудио данни. Можете да чуете невиждана активност на земетресенията през нощта от предишния петък против събота и обвързваните с новото нахлуване на магма в кората “, разяснява тя. 

Исландия кипи от вулканична и сеизмична интензивност, тъй като е ситуирана на 

Iceland declared a state of emergency on November 10, 2023, due to intense seismic activity, indicating potential volcanic activity near Mt. Thorbjörn, close to Grindavík and the Svartsengi power plant. Around 24,000 tremors have been registered on the Reykjanes Peninsula since…
— WarNews (@randomname95379)
Средноатлантическия било, където северноамериканските и евразийските плочи се раздалечават, което разрешава на магмата да се издига от мантията. Освен това се намира на върха на “гореща точка ” , където магмата е изключително покрай повърхността на земната кора, оповестява IFL Science. 

В момента обстановката е изключително нажежена. На 12 ноември са били регистрирани 1000 трусове на полуостров Рейкянес и мнозина подозират, че вулканичното изригване на Фаградалсфял е неизбежно. Рискът е толкоз огромен, че управляващите в Исландия са разкопали рибарския град Гриндавик, откакто по пътищата му са се образували великански пукнатини. 

„ Дейността на вулкана е едновременно страхотна, вълнуваща и страшна “, означи сеизмологът. 

Iceland declares state of emergency due to intense seismic activity near Grindavik.
— South Asian Digest (@SADigestOnline)
След епохи на тишина изригванията на полуостров Рейкянес започнаха още веднъж през 2021 година, поставяйки началото на нова епоха на интензивна сеизмична интензивност. Изглежда югозападният полуостров на Исландия е изправен пред десетилетия на вулканична неустойчивост , счита специалистът. 

„ Това равнище на заплаха е невиждано за този регион на Исландия, само че не и за Исландия като цяло. Докато множеството исландски вулкани изригват надалеч от градовете и друга инфраструктура, исландците споделят ужасния спомен за изригването на вулкан преди 50 години на остров Вестманнейяр “, споделя Лий.  

„ Жителите се усещаха доста уязвими, както се усещат в този момент евакуираните хора от Гриндавик. След няколко дни или седмици те може към този момент да нямат работата, може да изгубят домовете си “, добави тя. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР