Исландия е европейската държава с най-много вулкани. В страната има

...
Исландия е европейската държава с най-много вулкани. В страната има
Коментари Харесай

Ето къде в България има вулкани

Исландия е европейската страна с най-вече вулкани. В страната има 26 настоящи и повече от 150 изгаснали вулкана. Въпреки че България е надалеч от тази численост, у нас също има вулкани. Вижте къде се намират те...

Кожух

Това е най-известният вулкан у нас. Намира се в Санданско-Петричката долина и се издига 200 м над коритото на река Струма. Кожух не е деен от близо 1 милион години. През конуса на вулкана минава реката и на това място извира топла минерална вода. Името му идва от националните вярвания, че наподобява на наметнат кожух. Заради неповторимата флора и фауна в региона местността е оповестена за естествена забележителност. Тук се среща считаната за необичаен тип котешка змия. На източното подножие на възвишението Кожух се намира местността Рупите.

Високата ела

Това е млад вулкан на към 32 млн. години. Намира се наоколо до софийското село Кокаляне. Той също е угаснал и няма заплаха от изригвания. Според учените обаче, в случай че такова нещо се случи, то би било смъртоносно за София и покрайнините ѝ.

Витоша

Планината над София е била деен вулкан преди повече от 30 млн. години. Самият вулкан е на към 70 млн. години. Учените към момента спорят за произхода й, само че са безапелационни за едно – този вулкан е изцяло задремал и в никакъв случай няма да се разбуди.

Голямата Папия

Намира се над Царево. Свидетелства за това, че преди 80 млн. години по Черноморието е имало дейна вулканична активност. Пример за това са множеството вулканични скали по крайбрежната линия сред Ахтопол и Силистар. От дирекцията на естествения парк „ Странджа “ даже оферират на туристите маршрут, по който да минат през всички остатъци от вулканична активност в региона. / Трафик Нюз
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР