Исковете на и срещу потребители се предявяват пред съда, в

...
Исковете на и срещу потребители се предявяват пред съда, в
Коментари Харесай

Влизат в сила промените в ГПК по застрахователните и потребителските дела

Исковете на и против консуматори се предявяват пред съда, в чийто регион се намира актуалният адрес на потребителя

В днешния брой на Държавен вестник бяха обнародвани и от през днешния ден влизат в действие последните промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които се отнасят до застрахователните и потребителските каузи. Според признатото в чл.113, исковете на и против консуматори се предявяват пред съда, в чийто регион се намира актуалният адрес на потребителя, а при липса на сегашен адрес – по непрекъснатия.

Исковете за обезщетение по Кодекса за застраховането на повреденото лице против осигурител, Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи се предявяват пред съда, в чийто регион все още на настъпване на застрахователното събитие се намира актуалният или непрекъснатият адрес на ищеца, неговото седалище, или по местонастъпване на застрахователното събитие.

Заварените до влизането в действие на този закон правосъдни производства се довършват по досегашния ред.

Промените бяха въведени основно за да бъдат разтоварени столичните съдилища. Законът бе признат от Народното събрание на 26 юли 2018 година, макар митингите на неправителствения бранш.

Припомняме, при започване на юли четири неправителствени организации желаеха евакуиране от програмата на Народното събрание за гласоподаване на противоречивите промени. Тогава представители на НПО-та предизвестиха, че смяната ще блокира с години заведените каузи, а повода е липса на задоволително движимости лица по места.
Още по тематиката 03 Юли 2018 | НПО-та: Изтеглете законопроекта за Граждански процесуален кодекс, ще блокирате с години дела
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР