Исканията на Съединените щати за възобновяване на инспекциите съгласно новия

...
Исканията на Съединените щати за възобновяване на инспекциите съгласно новия
Коментари Харесай

Русия: Цинични са исканията на САЩ за подновяване на инспекциите на ядрени оръжия

Исканията на Съединените щати за обновяване на инспекциите според новия Договор за надзор на нуклеарните оръжия (СТАРТ) са " цинични ", като се има поради поддръжката на Вашингтон за Украйна. Това обявиха от съветското външно министерство, представени от " Ройтерс ".

Ведомството предизвести, че дейностите на Съединени американски щати по отношение на Русия крият " действителен риск " от директен боен конфликт сред двете нуклеарни сили.

Руското Министерство на външните работи упреква Вашингтон и за това, че се стреми да нанесе " стратегическо проваляне " на Русия в Украйна.

Руската страна още веднъж удостоверява непромененото си придържане към Новия контракт СТАРТ като значим инструмент за поддържане на интернационалната сигурност и непоклатимост, допълват от ведомството.
 Русия недоволна от Съединени американски щати, само че не се отхвърля от контракта за нуклеарните оръжия
Русия недоволна от Съединени американски щати, само че не се отхвърля от контракта за нуклеарните оръжия

Нов СТАРТ останал единственият " най-малко хипотетично осъществим " контракт сред двете страни

Новият контракт СТАРТ влезе в действие през 2011 година, а през 2021 година беше продължен с още пет години. Той лимитира броя на стратегическите нуклеарни бойни глави, които Съединени американски щати и Русия имат право да разполагат, както и разполагането на наземни и подводни ракети и бомбардировачи за тяхната доставка.

Заедно, Русия и Съединени американски щати имат към 90% от всички нуклеарни бойни глави в света. Бъдещето на Нов СТАРТ закупи в допълнение значение в миг, когато съветската инвазия в Украйна тласна двете страни по-близо до директна борба, в сравнение с когато и да било през последните 60 години.

През август Москва приключи инспекциите по контракта, като стимулира решението си с рестриктивните мерки за пътешестване, наложени от Вашингтон и неговите съдружници след нашествието. Тя обаче увери, че остава ангажирана със спазването на наредбите на контракта.

Преговорите за възобновяване на инспекциите трябваше да се проведат през ноември в Египет, само че и никоя от страните не е определила нова дата. Москва упрекна Вашингтон, че отхвърля да разиска по-широка стратегия за " стратегическа непоклатимост ".

В края на януари Русия предизвести Съединени американски щати, че след приключването на контракта през 2026 година той тъй като съгласно Москва Вашингтон се пробва да ѝ нанесе " стратегическо проваляне " в Украйна.
 Русия към Съединени американски щати: Спрете оръжията за Украйна, другояче няма договаряния по СТАРТ
Русия към Съединени американски щати: Спрете оръжията за Украйна, другояче няма договаряния по СТАРТ

Вашингтон подтиквал Киев към още кръвопролития
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР