Искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев не цели

...
Искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев не цели
Коментари Харесай

Министър Йорданова коментира скандала с двамата руски шпиони

Искането на оставката на основния прокурор Иван Гешев не цели да се сътвори война сред институциите. Аз като министър на правораздаването ползвам закона подобен какъвто е. Времето за оставка отмина. Това сподели министърът на правораздаването Надежда Йорданова в предаването " Тази събота и неделя “ по bTV.

По думите й Гешев е направил такива нарушавания, че да му бъде преустановен предварително мандатът.

Време е да приемем че в една правова страна институциите работят в сходство със закона. Аз като правист не съм подхождала към деяние, което е обречено. Висш съдебен съвет е задължен да прегледа всъщност всяко едно изказване. Този Висш съдебен съвет по това искане няма по какъв начин да излезе със същото решение, тъй като би трябвало да прегледа настояванията всъщност. Ако не приключи мандата ще носи отговорност пред обществото, означи Йорданова.

Министър Йорданова посочи, че основния прокурор има и други нарушавания, чийто разбор продължава.

Аз ще приказвам за съответни условия, откакто завърши нашия разбор. Очакваме да влязат в действие избрани правосъдни актове, добави още тя.

Правосъдният министър разяснява и тематиката със закриването на Специализираната прокуратура.

Правосъдие в тази форма е неефективно, употребява се за прикриване на комфортни лица. В Специализираният съд 3% от делата са от общ темперамент, всъщност има или няма закононарушения, дали са отговорни или не. Близо 7 000 са каузи за подслушване. Важно е да има специализация за избрани типове закононарушение, сподели още Йорданова.

Относно изнесената от Гешев информация за двама съветски шпиони в България, Йорданова съобщи, че сходни случаи стават ясни или когато се приказва за закриване на Специализираната прокуратура или се заприказва за работата на основния прокурор. Надявам се този шпионски скандал да не се трансформира във фойерверк, който ще затихне след няколко месеца, добави министърът на правораздаването.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова разяснява и войната в Украйна.

Координирано изпитание на всички институции. От министерството разширихме правната помощ по отношение на лицата влизащи у нас. Адвокати работят в районните центрове, изключително в центъра във Варна. Осигуряваме безвъзмездна правна помощ. Активирана е директивата за краткотрайна протекция, една година да бъдат на територията на ес и да се употребяват с всички права на бежанци – обществена протекция, работа, опазване на здравето. Има опция за увеличение на тази протекция с шест месеца, означи Надежда Йорданова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР