. Искането на Динчер А. за изменение на досегашната мярка

...
. Искането на Динчер А. за изменение на досегашната мярка
Коментари Харесай

Съдът във Варна пусна под домашен арест Динчер, обвинен за убийство в Добрич

 . Искането на Динчер А. за изменение на досегашната мярка " задържане под стража " в по-лека е било отхвърлено от Добричкия областен съд. Производството пред въззивната инстанция е инициирано по тъжба на обвинения, оповестиха от пресслужбата на съда.

На 9 август тази година при скандал на улицата сред обвинения и потърпевшия Спас С., 23-годишният Динчер нанесъл побой над 43-годишния си конкурент. По-късно потърпевшият умрял в болница. Младият мъж бил притеглен към наказателна отговорност за съзнателно ликвидиране, осъществено по изключително непосилен за жертвата метод.

Защитата на Динчер А. съобщи, че досега не е осъществена съдебно-медицинска експертиза по отношение на повода за гибелта на умрелия. 23-годишният мъж е протегнал ръка, откакто е станал обект на тежка засегнатост. Но той не е прочут на органите на Министерство на вътрешните работи като човек, податлив към хулигански дейности.  

Апелативната прокуратура счита, че няма учредения за смяна на мярката за неотклонение.

Съдът одобри жалбата на обвинения за основателна. Три месеца след предявяване на обвиняването, към момента не е открита повода за настъпилата гибел. Затова въззивният правосъден състав не намира за обосновано и законосъобразно оставането на Динчер А. в ареста. Липсата на причина за гибелта не дава отговори на въпроса вярна ли е правната подготовка на предявеното обвиняване. Според Апелативния съд, е противоречива уместността на повдигнатото обвиняване за съзнателно ликвидиране и то по изключително непосилен метод. На това подозрение навеждат показанията на очевидци, съгласно които обвиненият е нанесъл няколко удара на потърпевшия. Освен това, въпреки да е осъждан за неплащане на прехрана, арестуваният е с положителни характеристични данни, има непрекъснато местоживеене и  трудова ангажираност.  

Въззивната инстанция не намира за действителна заплахата от укриване или осъществяване на закононарушение, нито доказателства, въз основа на които да се реши дали умрелият е съзнателно убит, и то по изключително непосилен метод или се касае за различен тип действие срещу личността. Тази неизясненост изключва продължаването на мярката за неотклонение в този й тип. За подходящ, съгласуван с доказателствата и с публичната заплаха на действието, съдът намира домашния арест с електронно наблюдаване.

Поради тези съображения Апелативният съд промени мярката за неотклонение на Динчер А. от " задържане под стража " в " домакински арест ".

Определението на актуалната инстанция е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР