Искането, което е направил главният прокурор Иван Гешев, излиза от

...
Искането, което е направил главният прокурор Иван Гешев, излиза от
Коментари Харесай

Адв. К. Симеонов пред Фрог: Гешев иска нарушаване на международното право. Забраната на САЩ може да е за Делян Пеевски

Искането, което е направил основният прокурор Иван Гешев, излиза от неговата подготвеност, тъй като е в прорез с интернационалното право. Европейските институции във връзка с Република Сърбия нямат никакво отношение тъй като страната не е член на Европейския съюз. Има подозрения и откровено се надявам, че Съединени американски щати ще сложи възбрана на незнайния за главният очевидец на прокуратурата по делото КТБ „ Д.П. “ или по-точно Делян Пеевски.
Това сподели юристът Константин Симеонов в отговор на въпроси на ФрогНюз. Ето какво още съобщи той:

Адв. Симеонов, като бранител на Цветан Василев, какво е вашето мнение за дейностите на основният прокурор Иван Гешев. Днес научихме, че е сезирал евроинституции за забавената процедура по изгонването на Василев от Сърбия. Официалната информация от прокуратурата е, че са изпратени писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и до шефа на европарламент Давид-Мария Сасоли.

Това не е за първи път. При предходния основен прокурор Сотир Цацаров също имаше такава самодейност, преди 2-3 години беше, не си припомням тъкмо по кое време. Мисля, че тогава послание беше изпратено към същите институции във връзка на делото за екстрадиция в Белград. Бих коментирал по два метода: Първо настояването за екстрадиция и допълнението, което направи прокуратурата, което не е единствено едно, а са две, съгласно мен, тотално объркаха сръбския съд, тъй като обвиняванията са много безумни и взаимоизключващи се, по този начин както са разказани от прокуратурата в съответните документи.

Освен това съдът у нас, където е това делото КТБ, по което се желае екстрадицията и където присъстваме от много време, взе решение делото да се гледа във връзка с Цветан Василев задочно. Аз персонално считам, че освен това състояние съдът е приел, че няма потребност от Цветан Василев. Така излиза. Иначе в случай че беше изискал неговата екстрадиция щеше да спре делото. Ние поискахме в разпоредителното съвещание, само че съдът одобри, че ще гледа делото без Цветан Василев.

Същото по този начин, аз персонално считам, че това което е направил в този момент основният прокурор излиза от неговата подготвеност, тъй като това, което той прави е в прорез с интернационалното право. Европейските институции във връзка с Република Сърбия нямат никакво отношение тъй като страната не е в Европейския съюз и си има цялостен суверенитет, за разлика от страните-членки на Европейски Съюз, които отчасти са трансферирали своя на институциите в Съюза. Т.е. европейските институции, които е сезирал Гешев, няма по какъв начин да въздействат на сръбската страна, още повече на сръбския съд, който се явява самостоятелна правосъдна власт в Република Сърбия. Нито една европейска институция не може да дава инструкции на сръбския съд какво да прави. Включително и държавните институции на Република Сърбия не мога му дават инструкции.

Не излиза ли, че по този начин Иван Гешев се пробва, посредством европейски институции да притиска Сърбия, която води договаряния за влизане в Европейски Съюз, а по този начин и сръбския съд?

Да, Сърбия води договаряния за участие. Има някакъв детайл на напън, което е, съгласно мен, да кажем по тактично - опит за реализиране на напън, другояче може да се назова и някаква форма на изнудване. Нещо като „ Вие не си вършите работата, а водите договаряния за участие “, надали не е „ Как си го представяте това нещо? “. Мисля, че в това отношение имаше въпроси, които и министър ръководителят беше сложил в Сърбия, макар, че това не е негова работа. Сърбите бяха дали отговор много изрично, че сръбската правосъдна система е самостоятелна и политическата власт по никакъв метод не може да оказва влияние върху нея. За разлика от, явно, от българската.

Очаквате ли основният прокурор да оповести какво са му дали отговор европейските институции?

Не имам вяра, тъй като при предходното сходно деяние и искане, за жалост нямам текстовете нито на предходното, нито на настоящето, с цел да кажа дали са идентични, не си припомням да са оповестявани отговорите на европейските институциите. Обяви се единствено в медиите: Ето ние писахме писмо до тук, тук, тук и тук. Но след това какво се случи с това писмо, дали има отговор или няма никой не свестен. Включително и в този момент, макар, че основния прокурор е доста сладкодумен пред медиите, не заяви какво е станало с предходното сходно деяние – имало ли е някакъв резултат и какъв е той или е следващото друсане на въздуха, от което най-вероятно няма да има никакъв резултат или краен резултат. Може да има даже назад деяние, тъй като сърбите никак не обичат да им се бъркат във вътрешните работи и са го показали доста пъти. Включително са го показали и против НАТО, когато бяха бомбардировките. Така че нямам доверие да има какъвто и да е резултат, с изключение на пиар акция.

А има ли някакво развиване по тематиката с обясненията или разпита на Цветан Василев? Съдът одобри да направи инспекция какви са опциите това да се случи, има ли резултат?

По време на досъдебното произвеждане ние сме правили няколко претенции за разпит на Цветан Василев през опциите, които дава нашият Наказателно процесуален кодекс, а точно с видео-конферентна връзка. Отговорите на прокуратурата бяха че подобен разпит ще попречи на следствието. По същия метод реагира и комисията за КТБ в Народното събрание, тъй като и там бях внесъл искане да бъде изслушан Цветан Василев по видео-конферентна връзка. Там просто не последва никакъв отговор. По настояването, което направихме пред съда, той сподели, че ще изследва опциите да бъде извършен сходен разпит и ги изследва, единствено че дори не съм видял и мисля, че няма най-малко до министерството на правораздаването да се проучат въпросите по какъв начин да стане това. Т.е. имаме една декларация в протокола от правосъдното съвещание, че ще изследваме опцията и това става към този момент цяла година. Заради това се наложи в едно от последните съвещания да импортирам декларация от Цветан Василев, по простата причина, че явно неговия разпит не се случва и съдейки по всичко няма и да се случи. Просто не желаят да го изслужат. Разпитът на обвинени, респективно подсъдимо лице, е един от способите за събиране на доказателства. Дори и да се одобри, че неговите пояснения са защитна теза, той има право да бъде изслушан. В тази светлина беше и мнението на ръководителя на правосъдния състав, само че по-късно не е направено безусловно нищо, или най-малко по делото все още няма никаква диря да е направено.

Във връзка с казаното от американския дипломат Херо Мустафа, че следва да бъде оповестено от Съединени американски щати името на първия човек, от лист с лица от страната ни, на които ще бъде неразрешено да влизат в Америка и че става въпрос за лице на държавен пост, имате ли съмнение с кое име стартира този лист?

Има избрани подозрения и откровено се надявам, че това ще бъде незнайният за главният очевидец на прокуратурата по делото КТБ „ Д.П. “ или по-точно Делян Пеевски. Още повече за него в Държавния департамент за него има задоволително документи.

Освен настояването по закона „ Магнитски “, за което се знае, че е направено от Цветан Василев и което засяга Сотир Цацаров и Делян Пеевски, Вие знаете ли за други приложения по този закон, свързани с искане за други български жители да бъдат включени в забранителен лист?

Не знам и дали това, което ще бъде оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати, за което приказва американският дипломат, е обвързвано с такива претенции. Това което знам е, че с изключение на приложението на Цветан Василев, по която е формирана преписката по закона „ Магнитски “ има приложения и от други лица, в това число и от американски жители, в тази посока. Всъщност това е и основанието да бъде формирана преписката по закона „ Магнитски “ – приложенията на американски жители с сходни учредения.

Има ли връзка със делото за което също знаем, че е в ход в Съединени американски щати по различен американски закон – Закона „ РИКО “?

Не, закона „ РИКО “ си има правосъдна процедура, която върви в съответния съд. Това не е обвързвано с Държавния департамент и забранителния лист, който се афишира от него. Решенията по този закон се взимат от съда. Имаше медийни изявления в тази връзка, че Делян Пеевски е заел над 30 юриста, които да пазят неговите ползи по закона „ РИКО “ в Съединени американски щати. Там следствията ще са други, тъй като съдът е самостоятелна институция, която не зависи от държавните институции и Департамента. Не може да се оказва въздействие на американски съд, нито пък противоположното - съдът може да оказва въздействие върху политическата власт. Това, което приказва н. прочие Херо Мустафа, е за глоба, която ще постанова Държавния департамент. Предстои да разберем дали ще е по реда на закона „ Магнитски “, тъй като там глобите освен възбрана за влизане в Съединени американски щати, а има и основни финансови наказания.

Аз се надявах още през днешния ден да излезе информацията, с цел да не се размива във времето.По закона „ Магнитски “ резултат към момента не сме дочакали, само че пък нямаме и негативно мнение. Възможно е в този момент да излезе тъкмо това. Любопитно е и се надявам, че няма да е единствено този господин, в случай че е той, несъмнено.

Въпросите зададе Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР