Искаме пакет „Мобилност“ да бъде отложен, защото в момента този

...
Искаме пакет „Мобилност“ да бъде отложен, защото в момента този
Коментари Харесай

Новаков: Този ЕП не е способен да постигне балансиран текст по пакета „Мобилност“

Искаме пакет „ Мобилност “ да бъде отсрочен, тъй като сега този Екологичен потенциал не е кадърен да реализира уравновесен текст поради идните избори. Това сподели пред БНР евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

В предаването „ Преди всички “ той разяснява и оповестен разбор на Еврокомисията за потребността от безвредни паркинги за камионите. Според Европейска комисия е належащо построяването на 400 хиляди сигурни и охраняеми зони за паркиране в Европейски Съюз.

„ Този разбор идва доста в точния момент и демонстрира, че пакетът „ Мобилност “ е неупотребим и не дава решение. Ако се стигне до там Европейски Съюз да построява такива паркинги - да, само че все още такова предложение не е направено... Ще направя предложение тези 400 хиляди паркинга да бъдат оценени, да забележим какъв брой средства ни трябват за тях. Моите упования са това да бъдат колосални средства. И да го създадем по този начин – поетапно, в годишните бюджети на Европейски Съюз за идващите 5-10 години, да стартира поетапно създаване и то най-много по най-натоварените транспортни коридори в Съюза, само че не и да задължаваме общините и страните да го вършат за своя сметка “, сподели евродепутатът.

„ Няма по какъв начин да задължаваме водачите да стопират и да почиват в хотели и охраняеми паркинги, тъй като такива липсват. Второ – не просто липсват, а то е колосална липса. За 400 хиляди паркинга в цяла Европа голяма сума би трябвало да се влага и това би лишило доста дълго време, с цел да се изградят. Има дълъг лист от страни, в които няма нито един паркинг, на който може да почиваш. На мен това ми се коства финалният акомпанимент в опита пакет „ Мобилност “ да бъде прекаран. Именно вносителят на пакета - това публично признава, че няма по какъв начин да задължим водачите да почиват на такива паркинги - това го споделя институцията, която предлага пакет „ Мобилност “. Това е огромно самопризнание за това, че българската позиция е била права през цялото време “, добави Андрей Новаков.

Той акцентира обаче, че подкрепящите пакета не схващат тези причини и не престават опитите да го прокаран още веднъж, за четвърти път:

„ Три пъти го отхвърляме в Екологичен потенциал. Знам, че има опити той да бъде прекаран още веднъж. Разбира се, ние не спим по тематиката. Всички нужни дейности сме ги подхванали. Остават още 2-3 седмици, в които би трябвало да удържим на тези опити. Това значи, че пакет „ Мобилност “ ще се отсрочи за неопределен срок “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР