Искаме конструктивен разговор. Напоследък твърде често темата за реформа в

...
Искаме конструктивен разговор. Напоследък твърде често темата за реформа в
Коментари Харесай

Атанасова към ВАС и ВКС: Ще продължим с усилията си за институционален разговор

Искаме градивен диалог. Напоследък прекомерно постоянно тематиката за промяна в правосъдната система се употребява за етикет на политически послания. Ние ще продължим с напъните си за институционален диалог. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ по време на срещата сред ГЕРБ и управленията на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, съобщи БГНЕС.

Атанасова уточни, че едно от нещата, което биха желали да се разиска е визията на управленията на Върховен касационен съд и Върховен административен съд във връзка изтеклите мандати във Висш съдебен съвет и тяхното попълване в този парламент.

Галина Захариева, ръководител на Върховен касационен съд уточни, че счита, че са част от държавната власт, която не би трябвало да бъде подценявана. “С усещането сме, че професионалното мнение на съдиите доста постоянно се подценява. По наше мнение промяната не може да се състои без присъединяване на представителите на съдилищата ”, безапелационна е тя.

Росен Желязков от ГЕРБ акцентира, че този диалог е доста значим за тях. “Баланс без взаимоотношение не може да бъде реализиран ”, безапелационен е той.

Желязков сподели, че смисълът на срещите е да се откри общият знаменател, който да е сплотяващ. “Темата за избора за членове на Висш съдебен съвет е доста значим въпрос ”, означи той. Желязков акцентира, че тематиката обвързвана с това по какъв метод законодателят може да получи противоположна връзка за актовете, които е приела също е основна.

Радомир Чолаков от ГЕРБ посочи, че тяхното желание е да покажат един нов метод на законодателство, което се приема с консенсус. “ За да е законът постоянен и резистентен, той би трябвало да е признат с висок консенсус в Народното събрание ”, изясни той и добави, че експертизата на Върховен касационен съд и Върховен административен съд е значима за тях.

Председателят на Върховен касационен съд акцентира, че в една част от промяната могат да вземат участие доста интензивно, до момента в който другата част е по-скоро политическа и остават на страна. “Ние считаме, че можем да бъдем потребни на експертно равнище ”, уточни Захариева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР